Hva er vel 588 bomber over Libya, mot 154 000 kroner til et Jenteforsvar?

Djevelen i detaljene.

KAMPFLY: Ved å beholde samtlige kampfly tar de også en beslutning om å legge ned Hæren, skriver vår helgespaltist Cathrine Sandnes. Illustrasjon: Flu Hartberg
KAMPFLY: Ved å beholde samtlige kampfly tar de også en beslutning om å legge ned Hæren, skriver vår helgespaltist Cathrine Sandnes. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra 2. verdenskrig og fram til 2011 slapp Norge sju bomber, alle over Afghanistan. I 2011 slapp vi 588 bomber over Libya, mange over tett bebygde strøk. I krigens innledende fase sto Norge for 15 prosent av bombingen. I ettertid ble den norske militære innsatsen berømmet som «Best in class» og «Gold Star» av amerikanske politikere. Etter sigende viste vi virkelig vei: «Dere sørget for at andre ble komfortable med å slippe bomber», som det ble sagt fra Nato-hold. I tillegg sørget Gaddafis fall for at flyktningeruten over Middelhavet ble gjenåpnet, at IS fikk fotfeste og systemkollaps i landet som fram til da hadde Afrikas høyeste levestandard.

I norsk sammenheng er bombingen av Libya oppsiktsvekkende av minst to grunner. Aldri har vi vært så aggressivt deltakende i utenlandsoperasjoner som vi var her, for fem år siden. Og aldri har en norsk regjering gått til krig med en slik tilsynelatende letthet: Uten et eneste formelt møte, ble de andre partilederne informert via telefon. Man må høyst sannsynlig tilhøre politikkens aller innerste sirkler for å mene den politiske prosessen i forkant av beslutningen var plettfri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer