Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Norge bryter menneskerettigheter

Hva er vitsen med en vaktbikkje når man ikke hører at den bjeffer, eller frykter dens bitt?

Dagbladet mener: Arrogant av myndighetene å bryte menneskerettigheter etter gjentatt kritikk.

ANSVARET: Når myndighetene kritiseres for brudd på menneskerettigheter, må statsminister Erna Solberg og hennes nye justisminister Tor Mikkel Wara følge opp anbefalingene fra sine egne rådgivere på feltet.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ANSVARET: Når myndighetene kritiseres for brudd på menneskerettigheter, må statsminister Erna Solberg og hennes nye justisminister Tor Mikkel Wara følge opp anbefalingene fra sine egne rådgivere på feltet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En styrke i det politiske systemet i Norge er at man holder seg med uavhengige vaktbikkjer. Men for at politikerne kan klappe seg selv på skuldra, må slike institusjoner og ombud tilføres tilstrekkelig med midler, faglig kompetanse og ikke minst så må det etableres en god praksis og genuin vilje til å følge rådene man har bedt om. På kort tid har landets nye vaktbikkja for menneskerettigheter, Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM), innfridd når det gjelder ressurser og kompetanse. Nylig fikk den unge institusjonen såkalt «A-status» som fullverdig medlem av den internasjonale MR-familien. Da gjenstår at Stortinget behandler rådene med den respekt de krever.

I årsrapporten, som ble presentert under et seminar i Oslo i går formiddag, kommer det frem at også Norge utfordrer menneskerettighetene. Noen vil kalle en spade en spade og si like ut at de brytes på flere områder. Det gjelder forhold Norge har fått internasjonal kritikk for gjennom flere år, slik som misbruk av varetektsfengsling, og det gjelder ikke minst de seinere års utvikling i asylpolitikken, hvor myndighetene særlig får kritikk for håndteringen av yngre asylsøkere. NIMs anbefalinger er rimelige og burde raskt kunne innfris; som å gi enslige mindreårige asylsøkere over 15 år et likeverdig tilbud som de under 15 år.

Det er rett og slett arrogant av norske myndigheter å fortsette å fengsle barn i familier som har fått avslag på asylsøknaden. Det er i strid med både internasjonale konvensjoner og en fersk norsk dom. Det bør være enkelt å etablere permanente familieenheter utenfor Trandum. Slik kan man gå gjennom årsrapporten punkt for punkt. Mange vil for eksempel bli overrasket over at det er tillatt med såkalt elektrosjokk uten samtykke og uten rettsvern. Det høres ut som maktovergrep fra forrige århundre. Spørsmålet er om Stortinget gjør den samme øvelsen, eller om rapporten raskt havner i en skuff i troen på at man har innfridd forpliktelsene simpelthen ved å motta rapporten.

I stedet for å hastebehandle årsrapporten i sluttspurten før sommerferien, bør Stortinget ha en reell behandling av både kritikk og råd fra NIM. Manglende oppfølging av NIMs anbefalinger bør ha konsekvenser, om ikke annet gjennom åpen debatt hvor regjeringen må svare for seg. For hva er vitsen med en vaktbikkje hvis man ikke hører når den bjeffer, eller frykter dens bitt?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!