LEDER

Norge bryter menneskerettigheter

Hva er vitsen med en vaktbikkje når man ikke hører at den bjeffer, eller frykter dens bitt?

Dagbladet mener: Arrogant av myndighetene å bryte menneskerettigheter etter gjentatt kritikk.

ANSVARET: Når myndighetene kritiseres for brudd på menneskerettigheter, må statsminister Erna Solberg og hennes nye justisminister Tor Mikkel Wara følge opp anbefalingene fra sine egne rådgivere på feltet.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ANSVARET: Når myndighetene kritiseres for brudd på menneskerettigheter, må statsminister Erna Solberg og hennes nye justisminister Tor Mikkel Wara følge opp anbefalingene fra sine egne rådgivere på feltet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

En styrke i det politiske systemet i Norge er at man holder seg med uavhengige vaktbikkjer. Men for at politikerne kan klappe seg selv på skuldra, må slike institusjoner og ombud tilføres tilstrekkelig med midler, faglig kompetanse og ikke minst så må det etableres en god praksis og genuin vilje til å følge rådene man har bedt om. På kort tid har landets nye vaktbikkja for menneskerettigheter, Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM), innfridd når det gjelder ressurser og kompetanse. Nylig fikk den unge institusjonen såkalt «A-status» som fullverdig medlem av den internasjonale MR-familien. Da gjenstår at Stortinget behandler rådene med den respekt de krever.

I årsrapporten, som ble presentert under et seminar i Oslo i går formiddag, kommer det frem at også Norge utfordrer menneskerettighetene. Noen vil kalle en spade en spade og si like ut at de brytes på flere områder. Det gjelder forhold Norge har fått internasjonal kritikk for gjennom flere år, slik som misbruk av varetektsfengsling, og det gjelder ikke minst de seinere års utvikling i asylpolitikken, hvor myndighetene særlig får kritikk for håndteringen av yngre asylsøkere. NIMs anbefalinger er rimelige og burde raskt kunne innfris; som å gi enslige mindreårige asylsøkere over 15 år et likeverdig tilbud som de under 15 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer