Spekulative krimbøker

Hva faen, Sverige?

Overgrep mot barn er ikke underholdning.

SPEKULATIV: Svenskene lanserer spekulativt bestialsk krim på løpende bånd, mener bokanmelder Cathrine Krøger. Her representert ved Camilla Läckberg, som kom med ny roman i fjor. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
SPEKULATIV: Svenskene lanserer spekulativt bestialsk krim på løpende bånd, mener bokanmelder Cathrine Krøger. Her representert ved Camilla Läckberg, som kom med ny roman i fjor. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den desidert mest avskyelige boka jeg leste i fjor kom på tampen av 2020. Det var «Speilmannen» av det svenske forfatterparet som skriver under pseudonymet Lars Kepler. De er beryktet for sine bestialske kriminalromaner, men i denne boka overgår de seg selv.

«Speilmannen» handler om unge jenter som kidnappes og sperres inne i en slags konsentrasjonsleir. De lever i små bur, får beina kappet av, brennmerkes, voldtas, halshogges, gasses og tortureres i hjel. Disse fryktelige scenene er pakket inn en lett krimunderholdningssjanger, med et overflatisk, nesten barnslig språk.

Ikke fullt så skrekkelig, men like spekulativ, var fjorårets krim fra Camilla Läckberg. I «Vinger av sølv» forteller hun blant annet om en trettenåring som blir serievoldtatt og fornedret på det mest grusomme. Også dette pakket inn i et infantilt, unyansert og underholdningslitterært krimspråk.

2021 starter i samme leia. Svenske Pascal Engmans «Rottekongen» åpner med en ung mor som blir brutalt myrdet. Her er tolvåringer som blir voldtatt og dengt gule og blå av stefedre og fedre. Parallelt lanserer forfatterparet Peter Mohlin og Peter Nyström «Det siste livet», som handler en ung jente som har forsvunnet, og en mulig selvmordsbølge blant tenåringer. En påfallende lik tematikk er det for øvrig i norske Geir Tangens «Vargtimen», der en ung jente blir funnet hengt i det som synes som et selvmord. Også svenske Johanna Mos «Nattsangeren» handler om selvdestruktiv ungdom og drap på en mindreårig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer