Hva får en gutt til å drepe et menneske han elsker?

Romanen «Ære» forsøker å gi svar.

ANERKJENT:  Elif Shafak (f.1971) har mottatt flere priser for sitt forfatterskap og regnes med til eliten av yngre, tyrkiske forfattere. Foto: Aschehoug
ANERKJENT: Elif Shafak (f.1971) har mottatt flere priser for sitt forfatterskap og regnes med til eliten av yngre, tyrkiske forfattere. Foto: AschehougVis mer

ANMELDELSE: Flere litterære merkelapper passer på tyrkiske Elif Shafaks roman «Ære».

Boka er en kollektivroman der mange personer gis en stemme, og en tradisjonell innvandrerroman: Shafak følger i fotsporene til forfattere som Zadie Smith og Monica Ali, og skildrer livet til en innvandrerfamilie i London.

Stort lerret
Den sentrale hendelsen skjer i London 1978. Den tyrkiske ungutten Iskender vil forsvare familiens ære og dreper et familiemedlem. Nå er det 1992 og han slipper straks ut av fengselet. Fra dette punktet springer Shafak uanstrengt i tid og rom. Hun gjør nedslag i førti-, sektsi- og syttitall, før hun er tilbake på nittitallet. Og hun hopper fra London til Istanbul, og til en landsby ved bredden av Eufrat.

Ved Eufrat blir tvillingsøstrene Jamila og Pembe født. Pembe blir senere blir Iskenders mor. Historien om tvillingens oppvekst, deres kjærlighetsliv og skjebne, rulles nennsomt ut.

Hva får en gutt til å drepe et menneske han elsker?

Shafak viser hvordan kvinnesyn, fortielser og ulykksalige feiltrinn siver videre gjennom generasjoner og i siste ledd forståeliggjør, men ikke unnskylder, Iskenders desperate handling.

Mange knuste hjerter
Romanen er en fargerik og lettlest fortelling. Særlig god er historien til Isekenders lillebror, Yunus. Skildringen av syvåringens liv i Londons punkermiljø på syttitallet er både komisk og rørende. Iskenders lillesøster Esma er jeg-fortelleren i romanen, men synsvinkelen skifter mellom mange. Denne flerstemtheten gir god bredde til romanen.

«Ære» på mange måter en tradisjonell roman. Fortellingen er uten uventede grep og vendinger, men har mange nyanser og er godt fortalt.

Shafak har full kontroll på det hun gjør, teknisk sett, og formidler historiene om kulturkollisjon og knuste hjerter, med stødighet og innsikt.