IKKE LENGRE: Kunsten har kanskje vært det sikreste stedet for å fortelle om egne erfaringer med politiet uten å se ut som en taper. Men slik er det ikke lengre hvis man følger Pfaff sine resonnement, skriver innsenderen. Her rapperen Kamelen under en konsert i Bergen tidligere i år. Foto: Gonzales Photo - Jarle H. Moe / Scanpix
IKKE LENGRE: Kunsten har kanskje vært det sikreste stedet for å fortelle om egne erfaringer med politiet uten å se ut som en taper. Men slik er det ikke lengre hvis man følger Pfaff sine resonnement, skriver innsenderen. Her rapperen Kamelen under en konsert i Bergen tidligere i år. Foto: Gonzales Photo - Jarle H. Moe / ScanpixVis mer

Debatt: Menneskerettigheter

Hva forventer politiet av en større rapkonsert? Et publikum som ikke rapper med?

Parallelt med menneskerettighetenes 70-årsjubileum, forsvarer politiadvokat Ernst Ragnar Pfaff et uforholdsmessig inngrep i en av våre viktigste menneskerettigheter – ytringsfriheten.

Meninger

Jeg skal innrømme at det hender med meg også. At jeg føler meg truffet av artister sine ytringer, og får lyst til å ta en prat med dem. Men jeg pleier å vente til konserten er over.

Trond Torsvik.
Trond Torsvik. Vis mer

Politiadvokat Ernst Ragnar Pfaff forteller til Dagbladet.no 8. desember at da Kamelen stagedivet og rappet «fuck politi» under sin egen konsert, opplevde politibetjentene at utsagnet var rettet mot dem og de ønsket en prat med artisten.

Problemet er at politiet avbrøt konserten for å ta denne praten, med den åpenbare følgen at folk ble forbannet. Pfaff forsvarer sine underordnedes inngrep og forklarer at «man må ta hele settingen i betraktning».

Det er akkurat hele settingen som verken Pfaff eller politibetjentene synes å ha tatt i betraktning. Politiet befant seg i ytringsfrihetens kjerne – på en konsert med politiske ytringer.

Som følge av menneskerettighetskonvensjonen artikkel 10 om ytringsfrihet, har artister og publikummere frihet til å ha meninger og til å motta og meddele opplysninger og ideer uten inngrep av offentlig myndighet. En av våre viktigste garantier mot maktmisbruk fra myndigheter, grunnpremisset for samfunnets frie utvikling, som vi nå markerer 70-årsjubileet til.

Rettigheten til å ytre seg står aller sterkest for ytringer som kritiserer offentlig myndighet. På samme måte som at helsepersonell må gi hjelp til folk de misliker, er politiet pliktig til å sikre artister sin rettighet til å si «fuck politi» fra en scene, enten de liker ytringen eller ikke. Pfaff forteller at Kamelen fikk publikum «med på dette» og at han dermed lykkes med oppfordring til forulemping av politiet. Hva forventer Pfaff av en større rapkonsert. Et publikum som ikke rapper med?

Etter både Grunnloven og menneskerettighetene har politiet bare lov til å gripe inn i en konsert hvis det er nødvendig av hensyn til demokratiet. Å ta mikrofonen fra en artist fordi man ønsker en prat, er rake motsetningen av en nødvendighet for demokratiet. Dette bør være juridisk babymat for Pfaff, som selv bekrefter at kaoset oppsto først etter at politiet grep inn.

Da politiet etter hvert fant det nødvendig å foreta arrestasjoner for å roe gemyttene var det, etter alt å dømme, gemyttene som de selv utløste ved å foreta et uforholdsmessig inngrep i ytringsfriheten – og det på menneskerettighetenes 70-årsjubileum.

Da Kamelen satt 13 timer på glattcelle, siktet for å forulempe de som forulempet hans konsert, meldte politiet på Twitter at de avbrøt en konsert for «å opprettholde sikkerhet for publikum og ro og orden. Også fordi det var flere slagsmål, vold mot vakter, ordensforstyrrelser, bruk og besittelse av narkotika, høyt antall berusede personer, forulemping av politiet samt forsøk på vold mot politiet.»

Mens politiet viser sine beste sider på reality-TV, avfeier de stort sett enhver kritikk fra de få som tør å stå fram som offer for urettferdig behandling. Hvis man anmelder politiet til spesialenheten blir man som oftest blant de 95 prosent som får saken sin henlagt.

Kunsten har kanskje vært det sikreste stedet for å fortelle om egne erfaringer med politiet uten å se ut som en taper. Men slik er det ikke lengre hvis man følger Pfaff sine resonnement.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.