DEBATT

Hva galt har pendlerne gjort?

Det kan nesten virke som om de mener at folk har en forpliktelse til å bo rett ved jobben, og at de skal straffes hvis de ikke gjør det.

ANGRIPER PENDLERKUTT: Hva er det regjeringen mener at folk med lang reisevei til jobben skal gjøre? spør Janne Sjelmo Nordås, Sp's representant i Stortingets transportkomité. Foto: Privat
ANGRIPER PENDLERKUTT: Hva er det regjeringen mener at folk med lang reisevei til jobben skal gjøre? spør Janne Sjelmo Nordås, Sp's representant i Stortingets transportkomité. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Pendlerne fikk en av de stiveste kalddusjene da regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett. Muligheten til å få redusert skatten på grunn av store utgifter til arbeidsreiser, blir kraftig innskrenket.

I dag får pendlerne fradrag for reisekostnader mellom hjem og arbeid når disse årlig overstiger 16.000 kr årlig. Med regjeringens forslag vil man måtte ha over 22.000 kr i årlige utgifter før man kan få fradrag. Dette er en økning på nesten 40 prosent! Ca. 125.000 skattebetalere mister dermed fradraget på selvangivelsen.

I Norge er det lang tradisjon for en politisk tenkning som kompenserer for avstandsulemper. På denne måten har vi greid å skape et Norge med like (eller i hvert fall likere) muligheter i hele landet. Når regjeringen nå velger å ramme dagpendlerne rett i lommeboka, er det et ledd i en større strategi for å definere avstandsulempene ut av de politiske regnestykkene.

Vi må stille spørsmålet: Hva er det regjeringen mener at folk med lang reisevei til jobben skal gjøre? Det kan nesten virke som om de mener at folk har en forpliktelse til å bo rett ved jobben, og at de skal straffes hvis de ikke gjør det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.