DEBATT

Debatt: Asylpolitikk

Hva går de norske pengene i helvetesleiren Moria til?

Sannheten er at vi ikke hjelper disse menneskene verken her eller der de er.

MORIA-LEIREN: Slik så det ut i Moria-leiren på den greske øya Lesvos for ei uke siden. Flyktningene strømmer fortsatt inn til de greske øyene. Foto: Anthi Pazianoun / AFP / NTB Scanpix
MORIA-LEIREN: Slik så det ut i Moria-leiren på den greske øya Lesvos for ei uke siden. Flyktningene strømmer fortsatt inn til de greske øyene. Foto: Anthi Pazianoun / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Et gråtende barn løper fortvilet rundt i leiren Moria på den greske øya Lesvos. Alene. Rundt ham ser vi søppel, stein, grus og falleferdige sommertelt. Snart kommer vinteren. Leiren er overfylt.

Moria er et delvis norskfinansiert helvete. Der bor asylsøkerne som klarer å komme seg over havet til Lesvos, der blir de fanget bak piggtrådgjerder og kommer ikke videre. I fjor vinter omkom flere i kulda. Den kjente norske fotografen Knut Bry tok bilder fra leiren, men det hele var fort glemt. Hva de norske pengene går til, er uvisst.

Sylvi Listhaug sa til Dagbladet i fjor at Norge vil fortsette finansieringen. Jeg ser gutten på en video postet på Facebook av en bekjent av Knut Bry, Arash Hampay.

Gutten virker forvirret, fortvilet og redd på samme tid. Jeg får lyst til å løpe inn i filmen og legge armene rundt ham, trøste ham. Si at alt vil gå bra. Gi ham en trygg seng. Har han kommet bort fra foreldrene sine? Fryser han i teltet sitt, er det hardt og vått?

Jeg vet hvordan toalettene i Moria ser ut, det har Knut Bry dokumentert. Er dagene fulle av ingenting, annet enn det grå, søppelet, grusen, andre fortvilte mennesker? Han er i ferd med å miste dyrebar barndom inn i et kaldt, grusomt mørke. Hvem tar seg av denne gutten, hva har han opplevd tidligere?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer