Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hva gjør du når 11-åringen din plutselig kommer og forteller deg at hun vil gå på bakeri?

Bolle i ovnen.

TILGANG: La oss slå det fast først som sist: Dersom unge vil ha gluten, får de tak i det uansett. Foto: NTB Scanpix
TILGANG: La oss slå det fast først som sist: Dersom unge vil ha gluten, får de tak i det uansett. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg må innrømme at jeg fikk hakeslepp rett etter nyttår da eldstejenta ba om lov til å gå på bakeri med venninnene sine. Hun er ikke mer enn 11 år. Innerst inne hadde jeg vel tenkt at denne dagen måtte komme, men jeg var på ingen måte forberedt. Hva skal du på et bakeri, spurte jeg. Snakke og hygge meg, svarte hun før hun litt skamfull la til, og kanskje ta meg en bolle. Jeg sa jeg satte pris på ærligheten og ba om litt betenkningstid.

Etter å ha ringt barnets mor for å konferere, sa jeg motvillig ja. I ukene som fulgte diskuterte jeg dette med flere venner, og forstod at dette er en problematikk som opptar mange foreldre med barn på mellomtrinnet. Rådene jeg fikk spriket fra at «barn ikke hører hjemme på bakeri» til andre som ikke så problemet i det hele tatt.

En av mine gamle klassekamerater fortalte at han lot sine to jenter gå alene på Baker Hansen, men sendte med dem egne rosinboller. Da vet jeg i alle fall hva de får i seg, fortalte han og mente dette var med på bygge tillit mellom foreldre og barn. Han innrømmet samtidig at han var engstelig for hvem de ville møte. Om guttene fra Groruddalen så mye som rører dem, da blir det andre boller, forsikret han.

Kona mi og jeg snakker åpent med barna våre om virkningene av gluten. Vi har også fortalt at det er lurt å trene litt dersom man spiser lys hvetebakst. Begge har vi selv spist en del boller da vi var yngre. Selv om hvetebrødsdagene nå er over, kan jeg fortsatt ta en kringlebit i ny og ne, men da alltid i voksne sosiale lag. Og aldri så barna ser det. For å fjerne all tvil til side: Barna har aldri opplevd at faren deres har kastet i seg en pose Rema 1000-boller, og kommer heller aldri til å gjøre det. Det er mulig at jeg er naiv, men alt i alt jeg tror mine barn har et bevisst forhold til gjær og surdeigskulturer.

La oss slå det fast først som sist: Dersom unge vil ha gluten, får de tak i det uansett. Om barnet ditt bedyrer at han eller hun bare kjøper glutenfrie bakervarer, er det all grunn til å ta dette med en klype salt.

Likevel har vi bestemt oss for ikke å sende med eldstejenta hjemmebakte boller. Dette til tross for at mine egne natthevede Schakenda-boller høster lovord fra venner. Hvorfor? Vel, delvis fordi statistikken sier at barn som får med bakst hjemmefra spiser mer som voksne. Men også fordi vi mener det sender et signal til barna om at det er greit å bryte Fedon-dietten.

Da jeg forklarte jenta mi hvorfor, la jeg samtidig til en oppfordring: «Jeg vil ikke bidra til at du skal spise boller. Men om du likevel skulle gjøre det, må du aldri være redd for å snakke med meg, eller ringe dersom du er i trøbbel.»

11-åringen studerte meg en god stund, før hun svarte: «Det er greit, pappa.»

At beslutningen var klok fikk jeg en bekreftelse på i forrige uke, da min gamle klassekamerat ringte meg gråtende og fortalte at tenåringsdattera hans hadde en bolle i ovnen.

Hele Norges coronakart