Hva gjør du når du finner ut at pappa er ghostbuster?

Arne Berggren lykkes ikke helt med ny spøkelsesserie.

SPØKELSESSERIE: Arne Berggren er klar med en ny, ambisiøs romanserie. Foto: KAGGE
SPØKELSESSERIE: Arne Berggren er klar med en ny, ambisiøs romanserie. Foto: KAGGE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Hvem er levende, og hvem er døde? Og hva vil det egentlig si å være levende eller død? Med den nye serien «Dauinger» gjør Arne Berggren en ny vri på spøkelsessjangeren.

Første bok er en ambisiøs hybrid av grøsser, detektivfortelling, fantasy, satire og eksistensiell filosofi. Alt sammen på bare 175 sider. Det skal vise seg å bli trangt.

Boka åpner sjangertro, med en far og en sønn på vei til et nytt og fremmed sted. Men faren har et hemmelig oppdrag. Han er spøkelsesjeger. Uoffisielt engasjert av statskirken, reiser han fra sted til sted med sønnen Steffen på slep. Snart får de en mordgåte i fanget. Men er det ikke noe rart med Steffen?

Konstruert Første halvdel er dyster og litt langtrukken, men så blir boka lysere og lett satirisk. Særlig presten og lensmannen får gjennomgå, for sin hardnakkede skepsis mot det overnaturlige. Steffens pappa ligner en gammeldags katolsk eksorsist, konkurrenten hans en ghostbuster.

Berggren har lånt freidig fra populærkulturen, og satt sammen et annerledes spøkelsesplott med stort potensial. Problemet er at boka virker i overkant konstruert, som om han fikk dårlig tid etter at tankekartet var ferdig og handlingsrekka tegnet opp. Mordgåten er lite troverdig, og det virker merkelig at Steffen har reist så mye rundt med faren uten å forstå hva han driver med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer