DEBATT

Hva gjør myndighetene med kritikken mot barnevernet?

Løsningen på problemene ligger i tverrfaglighet.

ENDRING: - Det trengs et politisk initiativ fra landets lovgivende forsamling, fordi deler av barnevernet ikke fungerer slik lovgiver har forutsatt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ENDRING: - Det trengs et politisk initiativ fra landets lovgivende forsamling, fordi deler av barnevernet ikke fungerer slik lovgiver har forutsatt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dette løsningsforslaget kom fra en deltaker på KIBs (Kompetansenettverk for kvalitet i barnevern) fagkonferanse, med tema «Kvalitet i vern av barn – hva er det?» på Høgskolen i Oslo (OsloMet).

På programmet var det spennende innlegg fra ulike profesjoner, som barnehagelærer, barnevernsleder, helsesøster, advokat, sakkyndig psykolog, statsviter, og en kliniker og forsker. Behovet for tverrfaglighet var mye av gjennomgangsmelodien. Barnevernsproblemer er så sammensatte, kompliserte og individuelle at ingen enkeltprofesjon bør hanskes med dette alene.

Utilstrekkelige faglige utredninger gjør også at rettssikkerheten til foreldre og barn blir svekket, når de mest kompliserte sakene skal avgjøres i fylkesnemnd og rettsapparatet. Det gjør at også rettsanvendelsen ikke blir god nok. Med andre ord: det er sammenheng mellom god faglig utredning og behandling, og rettssikkerhet.

Barnevernets største problem, slik det fremkom på konferansen, er at behovet for tverrfaglighet ikke er satt i system, verken utdanningsmessig eller organisatorisk. Dette ble også formidlet til statssekretæren i barne- og likestillingsdepartementet som var til stede.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer