EKSTREMT ALLSIDIG:  Jan Vardøen er kjent som musiker, bartender, restauranteier, kokk båtbygger og forfatter. Hva manglet? Jo film. I mai debuterer han med fim der midnattsola, Ibsen og en svikefull regissør er sentrale elementer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EKSTREMT ALLSIDIG: Jan Vardøen er kjent som musiker, bartender, restauranteier, kokk båtbygger og forfatter. Hva manglet? Jo film. I mai debuterer han med fim der midnattsola, Ibsen og en svikefull regissør er sentrale elementer. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Hva gjør regissøren når han har drukket opp pengene?

Jan Vardøen filmdebuterer med Ibsen og søvnløshet.

(Dagbladet): Jan Vardøens spillefilmdebut «Heart of Lightness» eller «Søvnløs i Lofoten», kommer på kino fra 28.mai, skriver Kulturmeglerne i en pressemelding.

Filmen er en versjon av Henrik Ibsens kjente drama «Fruen fra havet». 

Norge og Ibsen I pressemeldingen opplyses det at filmen innspilt under midnattssola, med et internasjonalt stjernelag av åtte, britiske skuespillere, og at han «har som mål å gi publikum over hele verden en opplevelse av det beste Norge kan by på; Ibsen og nordnorsk natur».
 
At filmen ligger an til å bli norgesreklame er det ingen tvil om. Musikk er av Edvard Grieg, med Sigmund Groven som solist, og av og Jan Vardøen.

Tusenkunstner Musiker, bartender, trebåtbygger, forfatter og kokk  - og nå også regissør. Jan Vardøen er virkelig mannen som realiserer sine drømmer - og som tør å drømme.
 
- Jeg vil vise frem noe av det beste vi har å by på i Norge. Dette kommer ekstra tydelig frem i møte mellom britiske skuespillere og det særegne lyset, naturen og stemningen som oppstår i den arktiske sirkelen på midsommeren. Siden jeg er oppvokst i utlandet er det kanskje lettere for meg å plassere et Ibsen-stykke i den storslåtte nordnorske naturen på en oppriktig og u-ironisk måte, sier den britisk-norske regissøren.

Han er oppvokst i England og i Irland, kom til Norge i 1988, og utdannet seg til trebåtbygger i Risør. Vardøen, også kjent som Mister Grünerløkka, er kjent for langvarig og allsidig bar- og restaurantvirksomhet på Grünerløkka i Oslo.

Drikker opp pengene  I pressemeldingen røpes det at virkeligheten er også utgangspunktet for handlingen i filmen: Førstegangsregissør Jan har fått støtte til å lage spillefilm, men han har drukket opp pengene.

I London ser han en teateroppsetning av Ibsens «Fruen fra havet», og får en lysende idé: Hvorfor ikke spille stykket med de som allerede kan teksten, i Norges aller vakreste omgivelser? 

Får ikke sove Med manus lastet ned fra internett lokker han hele skuespillergjengen med seg til Lofoten. Men lofotsola synker aldri og ingen får sove. Unntatt regissøren, som ikke ser ut til å gjøre annet.

KOKKEPROGRAM: Fra høyre: Eyvind Hellstrøm, Jan Vardøen og Tom Victor Gausdal og Jenny Skavlan som var programleder. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOKKEPROGRAM: Fra høyre: Eyvind Hellstrøm, Jan Vardøen og Tom Victor Gausdal og Jenny Skavlan som var programleder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Snart erfarer hele produksjonen hvordan søvnløshet, manglende regi og tvilsom catering kan påvirke prestasjoner og vennskap innad i gruppen. 

Kjente folk I filmen spiller et internasjonalt stjernelag bestående av blant annet Laura Donnelly (TV-seriene Missing og The Fall), John Hodgkinson (James Bond - Skyfall), Dominic Mafham (Den Engelske Pasienten), Michael Colgan (Good Vibrations), Richard Lumsden (The Catherine Tate Show), Matt Ryan (Hovedrolle, Assassin?s Creed), Rosie Day (The Seasoning House), Daisy Head (snart å se i storfilmen Fallen) og Sam Heughan (Hovedrolle i storserien Outlander).

I rollen som den søvnige regissøren Jan finner vi Jan Vardøen selv. Han ønsker visstnok å forsikre om at likheten mellom de to stanser ved navnet.  

 

MISTER GRÛNERLØKKA:  Han er mannen bak blant annet Bar Boca og Villa Paradiso på Grünerløkka i Oslo. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
MISTER GRÛNERLØKKA: Han er mannen bak blant annet Bar Boca og Villa Paradiso på Grünerløkka i Oslo. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer
DRINKER: Dagbladet har hatt mange reportasjer der Vardøen mikser. 

Foto Jeanette Landfald / Dagbladet
DRINKER: Dagbladet har hatt mange reportasjer der Vardøen mikser. Foto Jeanette Landfald / Dagbladet Vis mer