DEBATT

Globalt samarbeid

Hva gjør vi med Donald Trump?

Midt i en verdensomspennende pandemi svarer Trump med å kutte støtten til WHO. Nok en gang må resten av verden slokke brannene etter en president som bruker kutt i bistand som et maktmiddel for å fremme sitt eget forkvaklede ego.

IKKE NOK: Å slokke branner etter Donald Trump er ikke nok. Historien har vist hvordan store kriser kan bli en oppløpsbane for autoritære krefter som vil bygge ned demokratier og liberalisere økonomien. Vi må ikke la det bli slik denne gangen, skriver innsenderen. Foto: Alew Wong / AFP / NTB Scanpix
IKKE NOK: Å slokke branner etter Donald Trump er ikke nok. Historien har vist hvordan store kriser kan bli en oppløpsbane for autoritære krefter som vil bygge ned demokratier og liberalisere økonomien. Vi må ikke la det bli slik denne gangen, skriver innsenderen. Foto: Alew Wong / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg er glad for at demokratene nå krever en formell forklaring fra president Donald Trump om beslutningen om å stanse bevilgning til Verdens helseorganisasjon (WHO).

Dette er absolutt ikke tiden for å kutte finansieringen til WHO. Organisasjonen har både de nødvendige erfaringer og fullmakter til å ha oversikt over og dele informasjon og samtidig bistå alle land med å få bukt med den pågående coronakrisen. Det er snakk om store penger. Det totale budsjettet til WHO er på over 40 milliarder kroner og USAs bidrag er på rundt fire milliarder kroner.

Vi skal være oppmerksomme på at dette er en velkjent strategi fra Donald Trump, som føyer seg inn i en rekke bistandskutt. Vi husker for eksempel hvordan han i 2017 gjeninnførte The Global Gag Rule mot store protester. Regelen forbyr støtte til organisasjoner som utfører eller informerer om abort. Det har hatt enorme konsekvenser for kvinners rettigheter og kvinners helse i en rekke land.

Eller som da han i 2018 kuttet all amerikansk støtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) i et forsøk på å presse palestinerne til forhandlingsbordet. En usmakelig handling som satte palestinerne i en dobbel krise uten viktig økonomisk støtte til helse og utdanning mens hele Midtøsten sto i brann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer