Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Hva gjør vi når fjellet blir fullt?

- Finst det ei grense for kor mange hytter vi kan byggje, og korleis skal vi utvikle fjellområda for komande generasjonar? spør Knut Aastad Bråten, redaktør i Syn og Segn.

STØY ER IKKE GØY: Er hyttemarknaden berekraftig? Familiar i tunge bensinbilar i kø frå byane og ut i distrikta, straum og oppvarming av tusenvis av hytter. Vatn og kloakk. Materiell støy og visuell støy. Foto: NTB Scanpix
STØY ER IKKE GØY: Er hyttemarknaden berekraftig? Familiar i tunge bensinbilar i kø frå byane og ut i distrikta, straum og oppvarming av tusenvis av hytter. Vatn og kloakk. Materiell støy og visuell støy. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I lokalavisa smiler ordføraren og ein utbyggjar. På bordet framføre dei ligg planar for endå eit nytt hyttefelt med opp til 1000 nye hytter. Dei siste ti åra har eg vore turist i Sveits.

Miljørekneskapen min skal eg ikkje skrøyte av. I staden vil eg fortelje deg kva eg ser når eg skodar ut over det sveitsiske landskapet. Landet er vakkert og reint. Det er dyrt å feriere her, men den sveitsiske servicen er meir påliteleg enn servicen heime i Noreg.

Infrastrukturen er profesjonelt utbygd, med stigar, skilt og serviceområde – og gondolbane til dei høgste nutane. I turistbyane: leilegheiter, pensjonat og hotell. I Noreg er det annleis. Då turistane forsvann frå høgfjellshotella ein gong på 90-talet, vart fjellet forvandla til ein byggeplass for hytteutbyggjarar og tomtespekulantar.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?