Hva gjorde folk i gamle dager dersom de ikke kunne gå?

Ellevill bildebok fra Jan Grue og Eivind Gulliksen.

RULLESTOLDYR: Farfaren til Line forteller at en av hans første rullestoler var den levende rullestolen Oliver, som han fant på slettene i Persioa. Illustrasjon fra boka
RULLESTOLDYR: Farfaren til Line forteller at en av hans første rullestoler var den levende rullestolen Oliver, som han fant på slettene i Persioa. Illustrasjon fra bokaVis mer

ANMELDELSE: Har du hørt om de levende rullestoldyrene fra de persiske sletter, som inspirerte dagens mekaniske og elektriske innretninger?

I sin barnebokdebut «Oliver» forteller Jan Grue en gedigen røverhistorie om rullestolenes opprinnelse. Det har blitt en annerledes bildebok, full av sprø påfunn som får både store og små til å trekke på smilebåndet.

Ellevilt
Teksten er en samtale mellom Line og farfar. Sistnevnte har aldri kunnet gå, og Line lurer på hvordan han har kommet seg rundt hele livet. Har han alltid sittet i rullestol? Å, nei. Da farfar var liten, fantes ikke rullestoler.

Derimot har han testet ut stol med springfjær, luftballonger, og ridedyr som gris og delfiner. Fornøyd ble han ikke, før han og oldefar dro for å temme en vill rullestol fra Persia.

«Ååå, du bare finner på», stønner Line i begynnelsen av boka. Men etter hvert som fortellingen blir villere og villere, blir Line oppslukt av historien og glemmer å bry seg med hva som er sant og ikke. Det samme gjør leseren.

Hva gjorde folk i gamle dager dersom de ikke kunne gå?

«Oliver» bobler av fantasi og uventede forklaringer. Feilen ved de mange innretningene er aldri at de er for farlige å bruke.

Skarpe kanter
Derimot syntes oldemor det ble for mye rot med en hoppende springfjær-stol i stua, og grisen var altfor glad i å grave etter trøfler til å kunne brukes som ridedyr.

Eivind Gulliksens illustrasjoner er like sprudlende som teksten, med masse farger og detaljer, overraskende perspektiver og varierte teknikker. Ansiktene er uttrykksfulle, og bildene tilfører i tillegg litt skarpe kanter fortellingen, ved å vise fram farene som teksten overser.