BRUTALT REGIME: Tidligere har Erling Borgen både i tekst og film dokumentert hvordan president Ilham Alijev dominerer et brutalt regime, skriver artikkelforfatteren. Foto: Reuters
BRUTALT REGIME: Tidligere har Erling Borgen både i tekst og film dokumentert hvordan president Ilham Alijev dominerer et brutalt regime, skriver artikkelforfatteren. Foto: ReutersVis mer

Hva gjør norske Grand-prix vinnere i Baku?

I år må de norske Grand Prix-vinnerne ta standpunkt til mer enn musikk før de eventuelt reiser til finalen i Aserbadsjans hovedstad Baku.

Regimet der er verdenskjent for menneskerettskrenkelser og korrupsjon, slik Dagsavisen beskrev i intervjuet med lederen i gruppa Sing for Demokracy.

Tidligere har Erling Borgen både i tekst og film dokumentert hvordan president Ilham Alijev dominerer et brutalt regime. Fra 1993 fikk Alijev-klanen fast grep om statsledelsen i den tidligere sovjet-republikken. På den tida valgte Statoil oljefeltene under Kaspihavet som sitt til da største investeringsprosjekt utenlands. Et godt forhold til Alijev-klanen ble en nødvendighet.

Daværende olje- og energiminister Jens Stoltenberg bidro til dette. Høsten 1996 åpna han Norway House i Baku. I et åpenhjertig Dagsrevy-intervju med Olav Gran-Olsson beskrev han sine planer om bruk av oljeinntektene fra Aserbajdsjan: «Hvis det går bra her, så betyr det at en del av de pengene vi skal ha inn i statskassa etter århundreskiftet til å betale for folketrygden og barnehagene og sykehusene, de skal komme fra Det kaspiske hav. Det er litt underlig å tenke på, men slik er det.»

Siden har pengestrømmen fra Kaspihavet gått til både Statoil og til Statens Pensjonsfond Utland. Pengene har ikke verken hindret sykehusnedleggelser eller ført til økt bemanning i barnehagene. Mens menneskerettsaktivister mishandles i Alijevs fengsler, sier kampanjeleder Rasul Jafarov at Alijev-regimet «vil bruke finalen for å bedre sitt politiske image og vise at alt er perfekt.» Om norske musikere vil være med på dette, vil Alijev-klanens Grand Prix-arrangører ta godt i mot dem. De kjenner jo godt til både Statoil og Norge.

Hvis musikerne derimot seier NEI TAKK til å kaste glans over herskerne i Baku, i motsetning til det Jens Stoltenberg gjorde, vil mange takke dem. Det vil også kunne legge grunnlag for norsk tverrkulturelt amarbeid med kulturarbeidere og demokratiforkjempere i Aserbadsjan.