DEBATT

IT-pioneren:

Hva hadde IT-bransjen vært uten kvinnene?

Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg og Steve Jobs er rike, dyktige og mannlige IT-gründere. Men, uten kvinnene hadde ikke IT-bransjen vært noe som helst.

STARTET MED EN KVINNE: Ada Lovelace var en pioner innen teknologi og regnes som verdens første dataprogrammerer. I dag er kvinneandelen i bransjen under en tredjedel, skriver innsenderen.
STARTET MED EN KVINNE: Ada Lovelace var en pioner innen teknologi og regnes som verdens første dataprogrammerer. I dag er kvinneandelen i bransjen under en tredjedel, skriver innsenderen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

9. oktober markeres Ada Lovelace-dagen over hele verden. Markeringen setter søkelyset på kvinnelige pionerer innen teknologi og realfag, og viser fram kvinnelige forbilder i bransjen.

Ada Lovelace (1815-1852) regnes som verdens første dataprogrammerer. Hun var et matematisk talent som, mot datidens regler, fikk lov til å gå universitetet. Hun ble kjent med Charles Babbage, som hadde designet en «analytisk maskin». Ada fikk maskinen til å fungere i praksis, og la grunnlaget for det som i dag kalles programmering. Hennes arbeid har senere munnet ut i mange viktige teknologier. I 1983 fikk hun et programmeringsspråk oppkalt etter seg - Ada.

Det hele startet altså med en kvinne, og IT-bransjen var også kvinnedominert i begynnelsen. Britenes kodeknekking under andre verdenskrig var viktig, og etterretningen på Bletchley Park var et fremragende og avansert IT-miljø. Det hadde et klart flertall av kvinner. Verdens første programmerbare elektroniske datamaskin, ENIAC, ble satt i drift i 1946. Dataoperatørene var i hovedsak kvinner. Slik fortsatte det. IT ble kalt en karrierevei for kvinner som var lei av «glasstaket». I 1967 oppfordret magasinet Cosmopolitan kvinner til å vurdere en karriere innen programmering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer