DU ER HVA DU SPILLER: Innholdet på din musikkspiller sier noe om hvem du er. Men hva er de fem første låtene som kommer opp om du setter spilleren på shuffle?
DU ER HVA DU SPILLER: Innholdet på din musikkspiller sier noe om hvem du er. Men hva er de fem første låtene som kommer opp om du setter spilleren på shuffle?Vis mer

Hva har du på iPoden din?

Musikknerder: Bli med og spill shuffle-spillet.

(Dagbladet.no): Tåler musikksamlingen din offentlighetens lys? Det finner du fort ut om du blir med på shuffle-leken.

I går lanserte Apple en stor oppdatering for siste generasjon av iPod nano. Etter at jeg lastet ned oppdateringen, ble jeg sittende og leke litt med miks sanger-funksjonen.

Som vanlig kom det en salig miks av gamle favoritter og ting jeg ikke begriper hvorfor jeg har lastet inn. Det gikk heller ikke lenge før iPoden begynte å hoste opp tilfeldigheter som virket alt annet enn tilfeldige. To Rammstein-låter etter hverandre, fra en iPod med mange tusen låter og bare ett Rammstein-album (som jeg egentlig ikke liker, bortsett fra en pervers fascinasjon for allsangrefrenget på «Amerika»)?

Hm.

I 2006 skrev jeg en kommentar der jeg luftet en mistanke om at iPoden min hadde fri vilje - at den tilfeldige miksen av sanger ikke var så tilfeldig likevel. Hvordan kunne det ellers ha seg at den av og til insisterte på på å spille bare hip hop, eller bare dub reggae, eller fire Johnny Cash-sanger etter hverandre? Noen ganger kjørte den nådeløst på med lange rekker av sanger jeg egentlig ikke likte så godt, mens den andre ganger serverte perfekte serier av pur musikalsk lykke.

Jeg fant fort ut at det var hjernen min det var noe galt med, ikke iPoden.

«Hjernene våre er ikke koblet slik at de forstår tilfeldighet. Det finnes til og med en gigantindustri som lever av folks manglende evne til å forstå tilfeldig statistisk fordeling. Den kalles gambling», sa Paul Kocher, leder for selskapet Cryptography Research.

I MITT FAVORITTMAGASIN
om musikk, engelske The Word, er de også opptatt av shuffling. David Hepworth la nylig ut en liste med de fem første låtene iTunes ga ham i miks-modus. I bloggposten oppfordrer han leserne til å gjøre det samme, og legge inn sine lister i kommentarfeltet.

Noen vil kalle dette meningsløs tidtrøyte. For en gammel musikkjournalist som undertegnede er det pur lykke.
I delingskulturens og fredagsfølelsens ånd rapper vi derfor ideen.

SHUFFLE-BOK: Steven Levys iPod-bok inneholder en grundig drøfting av shuffle-mysteriet.
SHUFFLE-BOK: Steven Levys iPod-bok inneholder en grundig drøfting av shuffle-mysteriet. Vis mer

REGLENE ER ENKLE: Spillet kan spilles på en iPod, Zune, Zen eller annen bærbar muskkspiller, eller i et musikkprogram med miks-funksjon, som iTunes, WinAmp eller Spotify. Du velger miks sanger-modus (shuffle) og trykker play.

Så noterer du de fem første låtene spilleren gir deg. Lista legger du inn i kommentarfeltet under denne artikkelen i samme format som min. Stem også gjerne på andre lister du liker godt.

NB: Ingen juksing. Dette er en æressak.  Å hoppe over låter du mener ikke gir et fordelaktig bilde av musikksmaken din, eller som ødelegger en ellers pen serie, er strengt forbudt. Det er heller ikke lov å begynne på nytt.

Her er det nemlig tilfeldighetens spill som skal utforskes. Min ble en skikkelig melankosk og streit gammelmannsliste, ikke fullt representativ verken for mitt gode fredagshumør eller for min forbløffende oppdaterte og eklektiske musikksmak. Men sånn er det - det er spøkelset i maskinen som bestemmer. Min liste:

Elliot Smith: Let's Get Lost
Chet Baker: Sweet Lorraine
David Sylvian: Ride
Neil Young: Unknown Legend
The Who: Quadrophenia

Nå er det din tur. Måtte livets tilfeldigheter ramle din vei.

KING TUBBY: David Hepworth i musikkmagasinet The Word fikk King Tubby, epic 45, New Riders Of The Purple Sage, The Byrs og Pinch på sin shuffle-liste. Hva får du på din? Foto: DAVIDHEPWORTH.COM
KING TUBBY: David Hepworth i musikkmagasinet The Word fikk King Tubby, epic 45, New Riders Of The Purple Sage, The Byrs og Pinch på sin shuffle-liste. Hva får du på din? Foto: DAVIDHEPWORTH.COM Vis mer