Hva har McDonalds, Tsjekkia og Alaska til felles?

Alle er yngre enn McCain. Og de får derfor plass i en ny bok om presidentkandidaten.

(Dagbladet.no): I en alder av 71 år kan John McCain bli USAs eldste president noensinne, noe kritikerne hans vet å påpeke. Snart kommer en bok om saken.

I satireboka «72 things younger than John McCain» ramser forfatter Joe Quint flittig opp ting som er yngre enn John McCain.

McDonalds, staten Alaska, pizzabud, datamaskinen og Tsjekkia er noen av dem.

Candidate lit

Presidentkandidater er åpenbart godt - og salgbart - lesestoff, skal vi dømme etter alle bøkene om John McCain og Barack Obama som har kommet ut de siste årene.

En stor andel av bøkene er skrevet av presidentkandidaten selv, eller av såkalte ghostwritere. New York Times omtalte tidligere i år sjangeren som «candidate lit», og slo fast at ved å gi ut en bok, kan kandidaten både tjene penger, få medieoppmerksomhet og dumpe utrivelige historier om seg selv, før media slår dem opp.

Politisk satire

Men boka til Quint er nok skrevet med et litt annet formål. Den hører til den stadig voksende stabelen av bøker som er mer egnet til å framkalle latter enn sympati for den omtalte presidentkandidaten.

- Den politiske satiren har dype tradisjoner i USA og spiller en viktig rolle i samfunnsdebatten. God satire blottlegger tåkefyrstene og fungerer som ris bak speilet for mangel på substans, sier Geir Bjørlo, kommunikasjonsrådgiver i Geelmuyden.Kiese, til Dagbladet.no.

Hva har McDonalds, Tsjekkia og Alaska til felles?

Joe Quint går riktignok mer til angrep på McCain personlig, enn på politikken hans.

- Verden er et ganske komplisert sted akkurat nå, og jeg tenker at det kanskje ikke er det beste tidspunktet å velge vår eldste president noensinne, skriver han på nettsiden ThingsYoungerThanMcCain. com.

Ifølge USA Today synes John McCain selv at nettsiden er hysterisk morsom. 

Quint hevder også at han ikke jobber for verken Hillary Clinton eller Barack Obama. Men det spørs om ikke disse to ler ekstra godt av boka hans, når den kommer ut til høsten.

Obamaismer

Boka «Obamania: The English Language Barackafied» er allerede ute i butikkhyllene. Og selv om den kanskje er hyggeligere lesning for Obama enn «72 things ...» er for McCain, er den like satirisk.

Boka bygger også på en nettside. Nettmagasinet Slate startet tidligere i år Obama-ordboka, hvor de oppfordret leserne sine til å sende inn sine egne ord om og inspirert av Barack Obamas navn.

Dagens ord i «Slate\'s dictionary of Obamaisms» er «Obomedy»: Vitser som spiller på Obamas bakgrunn eller politiske svakheter, og som per definisjon ikke er morsomme.

HUMORKAMPEN: Den amerikanske presidentvalgkampen foregår på mange arenaer. En dem er humorbøkene. Foto: SCANPIX / AP / GETTY IMAGES
HUMORKAMPEN: Den amerikanske presidentvalgkampen foregår på mange arenaer. En dem er humorbøkene. Foto: SCANPIX / AP / GETTY IMAGES Vis mer

«Obamamatic» betyr for øvrig «ubevisst støtte av Barack Obama», og «Barackracy» er et styresett hvor Barack Obama har ubegrenset makt. En «Obamazon» er en kvinnelig, lidenskapelig Obama-supporter, og «Obombies» er selverklærte Obama-supportere som ikke klarer å gjengi en eneste av Obamas kampsaker.

Verst for Hillary

Dersom Obama ikke synes ordspillene over navnet hans er noe morsomme, kan han trøste seg med at hans tidligere konkurrent i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton, har måttet tåle verre ting.

Boka «Everything Good About Hillary Clinton» er produsert av nettstedet Poll Parody.com, som spesialiserer seg på politisk satire. Men det kan ikke ha tatt dem lang tid å lage den. Boka inneholder kun blanke sider. Det finnes for øvrig også en egen utgave om George W. Bush.

Men er det nødvendigvis så negativt for politikerne å bli ledd litt av?

- Det er en fordel for politikere om de gjennom satiren kan vise selvironi og humor. Utfordringer kommer når de satiriske poengene rammer selve ideologien, kjernevirksomheten eller personen det gjelder, sier Geir Bjørlo.

- Har stor makt

Han mener politisk satire kan være et virkningsfullt verktøy i valgkampen.

- Politisk satire har stor makt da den appellerer mer til følelsene, som innvirker på folks politiske valg, enn spiller på det logiske. Det siste preger spesielt den europeiske politiske debatten, sier han.

Det kan likevel bli en stund til vi finner «Alt som er bra med Siv Jensen» i bokhandelen.

- Politikerfaunaen i Norge gir mye mindre rom for satire, sammenlignet med persongalleriet vi har i USA, slik at vi ikke vil se det samme i Norge. Det blir imidlertid spennende å se hvilke politikere, spesielt i FrP, som posisjonerer seg frem mot 2009-valget, sier Bjørlo.

POPULÆR: Barack Obama har mange tilhengere. Men er det noen Obombies eller Obamazoner blant disse, tro?
HAR DU SETT DEN SISTE BOKA OM MCCAIN? Både Barack Obama og Hillary Clinton har fått egne satirebøker oppkalt etter seg.
ELDST: John McCain sammen med en som er svært mye yngre enn ham selv.