DEBATT

Hva helsebyråkratiet ikke ser

Så langt har psykologer vært lite til stede i media i forbindelse med Helsetjenesteaksjonen, men vi har lyttet fra sidelinjen.

I SKVIS: «Når du så for deg hva god hjelp betyr for deg, hvilke ord meldte seg? Sannsynligvis var det ikke ord som 'produktivitet' eller 'resultatkrav'», skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Mette Randem
I SKVIS: «Når du så for deg hva god hjelp betyr for deg, hvilke ord meldte seg? Sannsynligvis var det ikke ord som 'produktivitet' eller 'resultatkrav'», skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Mette Randem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Mange av oss anser Helsetjenesteaksjonens (HTA) kritikk som særlig relevant for vårt virke. Helsetjenesteaksjonens verdier - omsorg for enkeltmennesket og bevaring av helsearbeiderens faglige integritet og humane idealer - statuerer essensen i hjelpen vi utøver.

Når kjente du deg sist virkelig sårbar, hjelpeløs eller alene? Kanskje var du redd for å miste fotfestet, sint på verden eller redd for at du ikke var som andre? Kanskje du ønsket at det var noen der til støtte og hjelp? Hvordan ser du for deg slik hjelp?

Å være sårbar er en del av livet. Men for noen blir situasjonen alvorlig, og profesjonell hjelp nødvendig. Vi møter mennesker som er redde for sine egne tanker og følelser, for å skade seg selv eller andre, for å støte fra seg den de er glad i, eller for å miste håpet. Hvilken hjelp tilbyr vi, og hvem definerer hvordan den hjelpen skal være?

Når du så for deg hva god hjelp betyr for deg, hvilke ord meldte seg? Sannsynligvis var det ikke ord som «produktivitet» eller «resultatkrav». Slike forretningsbegrep er heller ikke det første vi tenker på når vi møter noen i en hjelpetrengende situasjon. Men det er dessverre slike begreper som styrer utviklingen i norsk helsevesen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer