LEDER

Hva hvis Trump nekter å gå av?

Hvorfor vil ikke Trump si at han går av hvis han taper høstens valg?

I SKYGGENES DAL?: Etter rett og slett farlig? USAs 45. president, Donald Trump. Foto: AFP / NTB Scanpix
I SKYGGENES DAL?: Etter rett og slett farlig? USAs 45. president, Donald Trump. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

President Donald Trump sår nå åpent tvil om han vil forlate Det hvite hus frivillig hvis han taper presidentvalget 3. november. I et intervju med Fox News som ble sendt på søndag svarer han dette på spørsmålet om hvorvidt han vil akseptere valgresultatet: «Det må jeg se på».

«Det må jeg se på». Det er så man må gni seg i øynene. Selv om det har ligget i kortene en stund at Donald Trump har vurdert forskjellige scenarioer for hva som skjer hvis valgresultatet viser at han taper valget i høst. Den mest åpenbare måten å så tvil om resultatet på, er at han lenge har sagt at post-stemmer åpner for omfattende valgfusk, og mange stater planlegger post-stemming for å unngå smittespredning ved at man fysisk må møte opp i valglokaler for å avgi stemme. Det rituelle er at Trump avviser negative meningsmålinger som «Fake Polls», altså, falske målinger.

Og det mest skremmende er føderale agenter under kommando av innenriksdepartementet, som har dukket opp i Portland i delstaten Oregon. De bruker tåregass mot, og arresterer demonstranter, i Black Lives Matter-bevegelsen, mens både ordføreren og guvernøren ber om at disse agentene forsvinner. Er det noen som leker med, eller planlegger, politistatmetoder? Som likner mer på det som foregår i Iran, Venezuela, Russland, og Kina?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer