Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hva i all verden skulle Hitlers menn med millioner av stjålne bøker?

Nazistenes boktyveri.

SJEFSIDEOLOG: Alfred Rosenberg (til venstre), sammen med Adolf Hitler.
SJEFSIDEOLOG: Alfred Rosenberg (til venstre), sammen med Adolf Hitler. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet):

Under krigen stjal de nazistiske okkupantene kunst over hele Europa, noe som er kjent blant annet gjennom filmen «The Monuments Men» og den svenske forfatteren Anders Rydells bok «Plyndrerne». Men tyskerne stjal ikke bare kunstskatter. Også biblioteker, arkiver og privatsamlinger av bøker ble konfiskert og brakt til Sentral-Europa. Blant annet ble tusenvis av bøker fra Frimurernes samling i Oslo sendt ut av landet. Historikeren Bjørn Helge Horrisland fortalte på en konferanse på Stiftelsen Arkivet i Kristiansand i forrige uke hvordan noen av disse bøkene er gjenfunnet og identifisert.

I alt skal så mye som hundre millioner bøker ha blitt stjålet i løpet av andre verdenskrig. I Hitlers stab var særlig SS-sjefen Heinrich Himmler og den ideologiske lederen Alfred Rosenberg opptatt av å plyndre boksamlinger. Himmler var ikke minst interessert i bøker med okkult innhold; skrifter med tilknytning til hemmelige frimurerritualer, kristen og jødisk mystikk, hekseforfølgelser og oppskrifter på alkymi eller spiritisme.

I den anledning samlet nazistene en stor mengde bøker, blant annet flere av de norske frimurerverkene, på Houska-slottet i daværende Tsjekkoslovakia, som den dag i dag er kjent som et spøkelsesslott, utstyrt med en port som ifølge myten skal føre direkte til helvete gjennom en bunnløs brønn. Himmler besøkte stedet flere ganger og hadde eget rom. Etter krigen ble bøkene fraktet til et lager i utkanten av Praha, der de fortsatt ligger.

Bøker ble ellers lagret mange steder. Anders Rydell, som har fulgt opp «Plyndrerne» med «Boktjuverna» (norsk utgave i høst), fortalte på Arkivet-konferansen hvordan nazistene hentet bøker fra viktige, opptil 2000 år gamle bibliotek i Roma og Vilnius, Amsterdam og Thessaloniki. I Paris forsvant 120 000 bøker fra det berømte Turgenev-biblioteket, der Lenin en gang skal ha jobbet som bibliotekar; i sin tid et samlingssted for anarkister og revolusjonære fra hele Europa. 118 bøker er blitt funnet igjen.

Himmler og Rosenberg sloss seg imellom om hvem som skulle få tilgang til disse litterære skattene. Himmler ville supplere sitt «heksebibliotek». Rosenberg var på jakt etter en annen type hemmeligheter. Ikke minst ville han få analysert bøker fra den jødiske tradisjonen på Nazipartiets enorme høyskole i Berlin, sammen med verk om arbeiderhistorie og sosialistisk ideologi.

Der utførte forskerne studier som viste at ikke bare Karl Marx var jøde, men også de fleste andre av Tysklands fiender, inkludert Winston Churchill. Jødene måtte utryddes, men minnet om dem og den litterære arven deres skulle studeres av nazistenes ideologer. Motivasjonen var altså mer komplisert enn som så. Poenget var ikke å brenne bøker, men å fortolke det som sto i dem i lys av Hitlers tredje rike.

Hele Norges coronakart