Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Allsang på Grensen»

Hva i alle dager?

Hele Norges karaoke-program er fortsatt like solfylt, lettbeint og masete.

RUSSEBUSS/GAMLEHJEM: - «Allsang på Grensen» ringer inn sommeren nok en gang med sitt lettbeinte, gjennomregisserte sommerprogram. Halvparten russebuss, halvparten gamlehjem, skriver Dagbladets anmelder. Foto: Lars Eivind Bones
RUSSEBUSS/GAMLEHJEM: - «Allsang på Grensen» ringer inn sommeren nok en gang med sitt lettbeinte, gjennomregisserte sommerprogram. Halvparten russebuss, halvparten gamlehjem, skriver Dagbladets anmelder. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Festivalene gikk dukken, sommershowene ble avlyst, men familiebastionen «Allsang på Grensen» står støtt i år også. Showet ringer inn sommeren med nok et program fra Fredriksten festning (mon tro hva Fredrik 3. ville tenkt om han fikk vite at festningen en gang ville være vert for et gigantisk karaoke-show).

Som alltid er «Allsang på Grensen» her for å gi det norske folk en masse superlativer og preik innimellom sommerslagere. Den følger slavisk sitt usagte motto om at det er bedre å synge skingrende falskt enn å ti stille.

«Allsang på Grensen»

3 1 6
25. juni
Beskrivelse:

Norsk musikk- og underholdningsprogram.

Kanal:

TV 2

«Ringer inn sommeren med sang, svisker, kjas og mas.»
Se alle anmeldelser

Men, for det er et «men» her: «Allsang på Grensen blir i år også avstand på grensen». Aha.

Piknik

Det så en gang dystert ut, men sommershowet har gjort sitt for å tilpasse seg corona.

2020-versjonen er i år et helnorsk program (minus en svensk låt, så observant er jeg).

For å overholde smittevernreglene har den store hovedarenaen blitt flyttet fra «Place d’Armes» (er dette fransk påvirkning fra Bernadotte-familien?) til den mer intime toppen av Fredriksten Festning.

Valget gjør seg ganske bra. Med på kjøpet får vi en majestetisk utsikt over Halden, og denne blir melket som bare det av diverse droner som suser over tretoppene. Vi ser heller ingenting til de titusenene av publikummere som var fast innslag før corona, bare et par nynnende familier på piknik-tepper.

Feststemte VG-hits

Et kjapp blikk på programmet røper at showet likner urovekkende mye på VG-lista. Her finner vi russens og sommerfyllas faste akkompagnement: Tix og Freddy Kalas, og i voksenverden: Bettan, Anita Skorgan og Åge Aleksandersen.

Først ute er Freddy Kalas. Han spiller den dårligste musikken av dem alle, men den er desto mer fengende. Afterski-fyllelåta «Pinne for landet» synges for full hals, på denne ellers så trivelige sommerdagen. Publikum blir glade, ungdommen danser på et slags kunstgress-platå, vi er i gang.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 01.07.2015 FORNØYD: Moholt og Behn var tilfreds med kvelden. De to sang «Moves like Jagger» sammen. Vis mer

Høydepunktet er signaturlåta «Jovial». Sangtekstene danser nede på skjermen, og det er en ypperlig anledning til å lytte etter hva som faktisk blir sagt.

Et Carpe Diem-budskap lusker rundt i det spinkle refrenget, men man kan også finne rett ut sinnssvake verselinjer som «rumeneren i byen har aldri vært frekk». Hva i alle dager.

Så spankulerer russebussens superprodusent Tix ut på scenen i sitt faste kostyme, sommerpels og runde speilbriller. Han dropper klokt nok å synge de drøyeste låtene, og går heller for sin egenkomponerte (altså ikke deLillos’ sin) «Neste sommer» og aktuelle «Karantene». Det er pinlige greier, men virker til å treffe ungdommen rett i hjertet.

Gamle slagere

Felespilleren signaliserer at nå er det voksentid. Pils og dunk-dunk byttes ut med svisker og kjærlighet.

Anita Skorgan og Bettan byr opp til allsang, skjønt ikke alle låtene slår like godt an.

Trønderrockens one and only Åge Aleksandersens klarer omsider å redde det som så ut til å bli en flau affære. Han slår an et par låter som fungerer fint som motgift til terningkast 1-poppen. Musikken får for første gang hovedrollen, og det er ganske så fint å høre «Lys og varme» og se ungdommen som spiller luftgitar til den.

Sommertider

«Allsang på Grensen» ringer inn sommeren nok en gang med sitt lettbeinte, gjennomregisserte sommerprogram. Halvparten russebuss, halvparten gamlehjem. Litt sommershow, litt Tryvann. Ganske så masete, men om du føler deg spesielt gammel eller ung til sinns, og er på jakt etter digital partystemning, så får du din trengte sommerdose på grensen – i år også.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!