Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den EGENTLIGE oppsummeringen av 2019:

Hva i heite helvete skjedde i 2019?

Det er mye som kan skje hvis man ikke følger med.

SKJEDDE I 2019: Miljøaktivist Greta Thunberg skjelte ut verdens statsledere. Foto: AFP/NTB Scanpix
SKJEDDE I 2019: Miljøaktivist Greta Thunberg skjelte ut verdens statsledere. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

28. DESEMBER 2019 meldte amerikanske medier at en amerikansk entreprenør hadde blitt drept og flere soldater skadet i et rakettangrep mot den amerikanske militærbasen i den irakiske byen Kirkuk. Ingen norske medier registrerte hendelsen.

Responsen kom to dager seinere. 15 personer ble drept da USA angrep en Iran-støttet milits i Irak og Syria. Ifølge Pentagon ville dette angrepet «begrense muligheter for å gjennomføre flere angrep på amerikanere». Slik ble det ikke. Tre uke seinere har vi fasiten. Med en episk krise som er i ferd med å sette hele Midtøsten i brann.

GRUNN AV DET SOM SKJEDDE I FJOR: Natt til fredag 3. januar kom meldinga om at den mektige iranske militærlederen Qassem Soleimani er drept i et flyangrep. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

DET ER SOM Å GLEMME et varmt strykejern i det man reiser på ferie. Noe som kan resulterer i at man må be gode venner om å bryte seg inn i huset.

Noe jeg har gjort.

Eller som å finne en rotte i badekaret, men i stedet for å gjøre noe med det, stenge døra, og dra på ferie.

Som en person nær meg en gang gjorde.

Resultatet ble at rotta var sprengt av sult da hun kom tilbake. Huset luktet død rotte flere måneder seinere.

Så hva var det vi ikke fikk med oss? Hvilke branner er det vi tror har blitt slukket, men som egentlig ulmer under overflaten. Branner som til slutt sprer seg som en skogbrann gjennom et helt kontinent. Det eneste vi kan vite sikkert, er at vi ikke vet.

DET TENKTE JEG på her om dagens mens jeg hørte på et foredrag av den amerikanske kommentatoren Thomas Friedman, som i den siste boka si har et kapittel som heter «What the Hell Happened in 2007?»

I foredraget argumenterer han for at 2007 kommer til å bli husket som et avgjørende år, hvor vi tok teknologiske sjumilssteg inn i en ny framtid. En supernova, kaller han året.

ÅRET ALT SKJEDDE: I 2007 lanserte Steve Jobs den første iphonen. Foto: AP/NTB SCANPIX
ÅRET ALT SKJEDDE: I 2007 lanserte Steve Jobs den første iphonen. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer

2007 VAR året hvor iPhone kom for fullt, Facebook gikk globalt. Twitter tok av samme år. Programvarer som GitHub, Hadoop og Android ble lansert. Og Netflix startet å strømme tv-innhold. Bare for å nevne noe.

Hvor mye av dette så vi komme, her oppe i det kalde nord?

Noen ting var tydelig og klart. Facebook, iPhone, YouTube og Twitter ble alle fanget opp og omtalt bredt av norske medier. Men en gjennomgang av avisene viser at det var flere ting som gikk under radaren.

16. januar 2007 kunne Digi.no melde at «Netflix lanserer 1.000 nedlastbare filmer», men i Norge tok det flere å før fenomenet ble allment kjent. I 2007 ble det bare skrevet 13 artikler om strømmetjenesten.

I 2019 ble det skrevet over 10 000 artikler hvor Netflix ble nevnt.

ÅRET GRETA BLE KLIMASTREIKENS MOR: Da Greta Thunberg droppet skolen og satte seg ned foran Riksdagen, våknet hele verden. Video: AP, NTB og Dagbladet. Vis mer

HVA ER DET som har skjedd i 2019, men som vi ennå ikke har forstått konsekvensen av? Første verdenskrig het ikke «første», før vi fikk en andre. Trettiårskrigen het sannsynligvis ikke trettiårskrigen før det hadde gått en stund år.

Noen mener at tredje verdenskrig startet med 11. september 2001, og at vi ennå ikke har sett slutten på verdenskrigen, som vi kaller for «Krigen mot terror». Vi har bare ikke fått avstand nok til å se hendelsene i sammenheng.

NOEN MENER 2019 vil bli husket som året hvor USAs dominans i Midtøsten raknet. Øyeblikket da amerikanske styrker trakk seg ut fra de kurdiske områdene i Syria, og ble bombardert med poteter og steiner av sine tidligere allierte, kurderne.

SKJEDDE I 2019: Nye bilder som angivelig skal være tatt av et overvåkningskamera på flyplassen i Moskva, viser nødlandingen før 41 menneskeliv gikk tapt. Video: Twitter, tipser og Newsflare Vis mer

Eller hva med avsløringen om de grufulle konsentrasjonsleirene i Kina, med oppimot en million muslimske uigurer? Hva betyr det? Eller nyhet etter nyhet om dramatiske klimaforandringer? Og øyeblikket da Greta Thunberg gråt foran tv-kameraene?

Voldsomme demonstrasjoner i Hongkong? Eller voldsomme demonstrasjoner i Barcelona?

KAOS i 2019: Demonstranter i Hongkong lammet flere ganger den internasjonale flyplassen som finanssenteret er så avhengig av. Video: AP. Vis mer

Eller da Boeing-flyene begynte å ramle ned fra himmelen? Eller Notre-Dame-katedralen i Paris begynte å brenne? Eller da russiske og amerikanske styrker begynte å slåss med bare nevne i Syria 1. juledag? Fikk du med deg det?

Eller var det noe helt annet? Noe vi overså?

Vi kan si som den kinesiske statsministeren Zhou Enlai da han i 1972 ble spurt om hva han tenkte om den franske revolusjonen i 1789:

«Det er for tidlig å si noen ting om».

Selv om det etterpå kom fram at det konfusianske svaret var et resultatet av dårlig oversettelse, og ikke østlig visdom, så synes jeg fortsatt svaret er godt.

Selv om jeg allerede nå føler at det er noe viktig som jeg har glemt.

Hva er det jeg glemte i 2019? Ikke fikk med meg? Eller rett og slett ignorerte? Kanskje du vet svaret? Send meg en e-post til gth@dagbladet.no

SKJEDDE OGSÅ I 2019: Paret skulle gjennomføre et livsfarlig stunt i jakten på følgere og kjendisstatus på YouTube. Det gikk fryktelig galt. Video: CNN Les hele saken her: https://www....">https://www.dagbladet.no/nyheter/filmet-livsfarlig-stunt-for-a-bli-youtube-stjerner-han-ble-drept-og-hun-ble-domt/69616679">https://www.... Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media