Hva kan vi forvente av PlayStation 4?

Sony jobber med saken - men vet ikke helt selv.

LEIPZIG (Dagbladet.no): Utviklere av spillkonsoller har tradisjonelt ikke kunnet hvile på sine eventuelle laurbær.

Straks en generasjon maskiner er ute på markedet, begynner gjerne jobben med neste konsoll - helst samtidig som de stadig oppgraderer de eksisterende modellene.

Så også med Sony, som bak lukkede dører er i gang med utviklingen av PlayStation 4.

Gjenbruk av cell?

Den japanske nettsiden PC Watch skriver nå at Sony nå vurderer å bruke en oppgradert versjon av cell-prosessoren i PS4.

På denne måten skal Sony kunne lage en billigere maskin enn om de utviklet helt ny prosessorteknologi, samt at de ikke vil havne langt bakpå i forhold til konkurrentene - tidsmessig, i hvert fall.

Under spillmessen Leipzig Games Convention tidligere i høst fikk vi en sjelden mulighet til å snakke med finansdirektør Masaru Kato i Sony Computer Entertainment.

Kato, som ifølge Sonys europasjef David Reeves «kjenner til alt som foregår bak kulissene», snakker svært sjelden med pressen. Dagbladet.no fikk imidlertid muligheten da vi satt ved siden av ham på en restaurant, og fikk ham dermed på tomannshånd et par timer.

Hva kan vi forvente av PlayStation 4?

Teknologi intet hinder

Etterhvert kom samtalen inn på hva Sony planlegger videre på konsollfronten, nå som PlayStation 3 er godt etablert i markedet. Kato kunne av åpenbare grunner ikke snakke i detaljer, men snakket gledelig om de mer overordnede tankene man gjør seg ved utviklingen av en ny konsoll:

- En av de aller største utfordringene vi står ovenfor nå, er at vi må finne ut hva vi faktisk vil gjøre med vår neste spillmaskin. Teknologi er ikke lenger noe viktig hinder for Sony, og vi må derfor se mer på funksjoner og idé når vi setter igang med produksjonen av en ny konsoll, sier Kato til Dagbladet.no.

Han kan fortelle at Sonys utviklere har havnet i en helt annen posisjon nå som «PlayStations far» Ken Kutaragi ikke lenger er involvert i utviklingsprosessen.

- Med Kutaragi-san var det aldri noe tvil om i hvilken retning vi skulle gå - han bestemte alt. Nå som vi ikke har noen med like klar stemme som han, er det flere meninger om hvilken filosofi vi skal velge, sier Kato.

Intern stillingskrig

Han avslører at det hovedsaklig står mellom to tankemåter internt hos utviklingsteamet hos Sony.

- De siste årene har vi sett en enorm utvikling innen sosial teknologi, der brukerne deler alt mulig med hverandre. Det er derfor flere internt hos oss som mener at vi aktivt må finne ut hva forbrukerne er interesserte i, og hva de kan tenke seg i en ny spillmaskin, sier Kato, før han følger opp:

- Men ingeniørene synes igjen at det er en dårlig idé. De mener at Sony alltid har vært gode på å skape ny teknologi, som deretter har slått godt an hos forbrukerne. Dersom forbrukerne ikke vet om noe som ennå ikke finnes, hvordan kan de da ha lyst på det? Derfor mener de at Sony er best tjent med å utvikle helt nye teknologier og funksjoner, som forbrukerne deretter kan få lyst på.

Masaru Kato verken ville eller kunne si noe mer om hvor langt Sony eventuelt har kommet i utviklingen av PlayStation 4 - men det er altså ingen tvil om at det jobbes med maskinen bak lukkede dører.

Hva kunne du tenkt deg i neste generasjons spillmaskiner? Kom med innspill i kommentarfeltet under!

NEPPE SLIK: Er det noe produsentene av spillkonsoller har lært av Nintendos suksess med Wii, er det at kompliserte kontrollere ikke er veien å gå for å nå et større publikum. At PlayStation 4 skal få et kontrollsystem som i dette, er derfor lite trolig ...