Hva kom først - høna eller egget?

Det store påskemysteriet gjenstår å løse.

FRISTELSER: Vi går inn i den store eggsesongen. Eggene har for øvrig lengre tradisjoner enn påsken. Allerede i Egypts pyramider fins bilder av folk som bærer kurver med egg.
FRISTELSER: Vi går inn i den store eggsesongen. Eggene har for øvrig lengre tradisjoner enn påsken. Allerede i Egypts pyramider fins bilder av folk som bærer kurver med egg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Idet vi går inn i eggets høysesong i kostholdet, stilles atter en gang dette spørsmålet, som rommer gåter av både filosofisk, teologisk og ernæringsmessig karakter. Heller ikke i år har jeg tatt mål av meg til å gi noe fyllestgjørende svar. Derimot vil jeg minne om den italienske arkitekten Filippo Brunelleschi (1347–1446), som tegnet kuppelen til Firenzes katedral Santa Maria del Fiore. De som vurderte hans forslag, mente den var for tung. Da skal Brunelleschi ha sagt at den som kunne få et egg til å stå oppreist på et bord, burde få oppdraget. Mange forsøkte, inntil vår mann slo et lite hull i skallet slik at det sto.

I 1593 ble dette nummeret gjentatt av Christofer Columbus, derav navnet columbi egg. Disse anekdotene forteller om fascinasjonen ved egget, som har satt spor etter seg både i arkitektur og annen kunst. Dekorerte egg, som vi kaller påskeegg, skal for eksempel stamme fra egg jomfru Maria tilbød soldatene som hengte Jesus på korset for at de skulle være varsomme. Tårene hennes falt på eggene, som fikk mønstre i flere farger. Seinere tok Maria Magdalena ifølge legenden med seg egg til niste da hun oppsøkte Jesu grav. Da hun kom fram, var de blitt regnbuefarget.

Slik kunne man øse av eggenes historie. Egg står for oppstandelse, fødsel, skapelse og forvandling. I antikken symboliserte det de fire elementer, skallet var jord, hviten vann, plommen ild og hulrommet under skallet luft. Egget er skjørt og hardt på samme tid, fylt av magi og muligheter. Egget rommer en hemmelighet. Et pyntet egg kan være en billig variant av papp eller et russisk faubergeegg verdt millioner.

Jeg bestilte en gang kokt egg av en mann som drev en liten restaurant på Itaka i Hellas. Jeg forsøkte – forgjeves – å be ham koke det i sju minutter. Da jeg kakket av toppen, eksploderte det over hele lokalet. Han hadde kokt det i sju sekunder. Egg krever nøyaktighet. I litteraturen finner du egg hos Carl Barks, i historien om Donald Duck og firkanteggene, og hos Axel Jensen. I boka «Epp» fins en nydelig oppskrift på hvordan man koker egg «til perfeksjon». Les den. Lykke til, og god påske!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer