DEBATT

Hva kom først, kjønnet eller egget?

«Kjønning» av produkter er et stort problem, om man ønsker at barn selv skal få gjøre opp en mening om hva de liker.

VIL HA KJØNNSNØYTRALE EGG: «Jeg er ikke interessert i at sønnen min skal tro at verken prinsesser eller sjørøvere legger egg. Trykk en gøyal kylling på pakka deres, og ikke start en kjønnsrollediskusjon dere ikke er interessert i å ta», skriver kronikkforfatteren om Priors nye sjørøver- og prinsesseegg. Foto: Natalie Roshauw
VIL HA KJØNNSNØYTRALE EGG: «Jeg er ikke interessert i at sønnen min skal tro at verken prinsesser eller sjørøvere legger egg. Trykk en gøyal kylling på pakka deres, og ikke start en kjønnsrollediskusjon dere ikke er interessert i å ta», skriver kronikkforfatteren om Priors nye sjørøver- og prinsesseegg. Foto: Natalie Roshauw Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

At barn har et kjønn, det er verken en overraskelse eller et problem. Problemet oppstår når ytre krefter mener de kan, bør og skal bestemme hvordan dette kjønnet skal være. At store matvareleverandører som Prior ønsker å selge egg til barn er åpenbart kjempebra. Egg er sunt det. Men hvorfor skal man på død og liv presse fram kjønnsrollemønstre fra en annen verden, ved å introdusere prinsesse- og sjørøveregg? Da jeg spurte Nortura, som leverer Priors egg, om dette, svarte de følgende:

«Hei Tina Marii. Egg er et sunt og næringsrikt produkt som de fleste trygt kan spise mer av for et sunt, variert og allsidig kosthold. Denne emballasjen er vår måte å gjøre det attraktivt for barn å spise sunt på. Det er helt sikkert mange meninger om hvordan markedsføring som appellerer til barn bør være, og hvilke signaler man gir om kjønnsroller og annet. Vi ønsker ikke å mene for mye om dette, som jo er en stor debatt, men er opptatt av å finne et formspråk som appellerer til de vi ønsker å treffe.»

Én ting er sikkert: det er ikke mange pedagoger i Nortura. Personlig er jeg ikke interessert i at sønnen min skal tro at verken prinsesser eller sjørøvere legger egg. Trykk en gøyal kylling på pakka deres, og ikke start en kjønnsrollediskusjon dere ikke er interessert i å ta! Hvis formålet var å få ut et budskap om at egg er sunt for barn også, bør de sende markedsavdelinga si på kurs. Det er sikkert mange som tenker «Er det så innmari farlig da? Dette er jo helt ufarlig markedsføring som ungene syns er gøy». Og kanskje er ikke akkurat denne saken den aller farligste. Likevel er det tydeligvis mange som syns det er greit «å kjønne» produkter, steder det er helt ute av kontekst, helt unødvendig og helt idiotisk. Har egentlig egg et kjønn?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer