DEBATT

Hva kom først, kjønnet eller egget?

«Kjønning» av produkter er et stort problem, om man ønsker at barn selv skal få gjøre opp en mening om hva de liker.

VIL HA KJØNNSNØYTRALE EGG: «Jeg er ikke interessert i at sønnen min skal tro at verken prinsesser eller sjørøvere legger egg. Trykk en gøyal kylling på pakka deres, og ikke start en kjønnsrollediskusjon dere ikke er interessert i å ta», skriver kronikkforfatteren om Priors nye sjørøver- og prinsesseegg. Foto: Natalie Roshauw
VIL HA KJØNNSNØYTRALE EGG: «Jeg er ikke interessert i at sønnen min skal tro at verken prinsesser eller sjørøvere legger egg. Trykk en gøyal kylling på pakka deres, og ikke start en kjønnsrollediskusjon dere ikke er interessert i å ta», skriver kronikkforfatteren om Priors nye sjørøver- og prinsesseegg. Foto: Natalie Roshauw Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

At barn har et kjønn, det er verken en overraskelse eller et problem. Problemet oppstår når ytre krefter mener de kan, bør og skal bestemme hvordan dette kjønnet skal være. At store matvareleverandører som Prior ønsker å selge egg til barn er åpenbart kjempebra. Egg er sunt det. Men hvorfor skal man på død og liv presse fram kjønnsrollemønstre fra en annen verden, ved å introdusere prinsesse- og sjørøveregg? Da jeg spurte Nortura, som leverer Priors egg, om dette, svarte de følgende:

«Hei Tina Marii. Egg er et sunt og næringsrikt produkt som de fleste trygt kan spise mer av for et sunt, variert og allsidig kosthold. Denne emballasjen er vår måte å gjøre det attraktivt for barn å spise sunt på. Det er helt sikkert mange meninger om hvordan markedsføring som appellerer til barn bør være, og hvilke signaler man gir om kjønnsroller og annet. Vi ønsker ikke å mene for mye om dette, som jo er en stor debatt, men er opptatt av å finne et formspråk som appellerer til de vi ønsker å treffe.»

Én ting er sikkert: det er ikke mange pedagoger i Nortura. Personlig er jeg ikke interessert i at sønnen min skal tro at verken prinsesser eller sjørøvere legger egg. Trykk en gøyal kylling på pakka deres, og ikke start en kjønnsrollediskusjon dere ikke er interessert i å ta! Hvis formålet var å få ut et budskap om at egg er sunt for barn også, bør de sende markedsavdelinga si på kurs. Det er sikkert mange som tenker «Er det så innmari farlig da? Dette er jo helt ufarlig markedsføring som ungene syns er gøy». Og kanskje er ikke akkurat denne saken den aller farligste. Likevel er det tydeligvis mange som syns det er greit «å kjønne» produkter, steder det er helt ute av kontekst, helt unødvendig og helt idiotisk. Har egentlig egg et kjønn?

Mange jenter liker rosa. Men det finnes da vitterlig jenter som liker blått også. Man kan kjøpe sjørøveregg til jenta si, men hvis du som far tar med sønnen din på fem år på butikken, kommer du til å velge prinsesseegg? Prior ønsker at du skal ta et standpunkt til nettopp dette. Det er urettferdig å bli stilt overfor et slikt dilemma. Hvorfor skal man hele tiden måtte ta stilling til hvilke produkter man skal velge, med bakgrunn i barnets kjønn? «Kjønning» av produkter er et stort problem, om man ønsker at barn selv skal få gjøre opp en mening om hva de liker. Å leve opp til skapte forventninger og sosiale konstruksjoner er vanskelig. Er det ikke snart på tide at vi tar stilling til hverandre som personer i stedet for kjønn? Det er irrelevant for meg hvilket kjønn du har eller hvilken farge det er på genseren din. Så lenge du er en ålreit person. Det samme mener jeg om disse eggene. Egg er en ålreit matvare, så kan de ikke få være nettopp dette?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer