Hva koster et bleieskift, Siv?

Vi vil videre. Vi vil styrke bemanningen og setter mål om 16 000 nye årsverk fra 2012 til 2020.

- SLITER Hun sliter når hun blir konkret med sine tre krav til systemendringer, skriver Støre om Jensens forslag. 
Nina Hansen / Dagbladet<
- SLITER Hun sliter når hun blir konkret med sine tre krav til systemendringer, skriver Støre om Jensens forslag. Nina Hansen / Dagbladet<Vis mer
Debattinnlegg

I gårsdagens Dagbladet skriver Frp-leder Siv Jensen mye godt og riktig om behovet for gode omsorgstjenester. Men hun sliter når hun blir konkret med sine tre krav til systemendringer: Lovfestet rett til sykehjemsplass, bemanningsnorm og statlig overtakelse. Jeg mener det er en gal strategi som ikke vil hjelpe de eldre:

• Rett til sykehjemsplass er godt forankret i dag. For om det er sykehjem som er svaret på behovet, så har den pleietrengende rett til det. Siv Jensen vil ha en rett lik den barn har til skoletilbud. Men forskjellen er åpenbar: Et barns alder og skolebehov er konkret. Omsorgsbehovet kan variere. Det må derfor tilbudet også tilpasses om omsorgen virkelig skal være til hjelp.

• Bemanningsnorm blir fort en minstenorm. Selv sykepleierne avviser et slikt forslag. Det viktige er at sektoren får flere ansatte med rette kvalifikasjoner.

• Statlig finansiering fører til at vi skiller ansvar for å levere tjenesten og ansvaret for å betale for den. Det vil føre til at vi må prise og klassifisere de fleste tjenestene. Resultatet er økt byråkrati og mindre tilpasning av tjenestene nære brukerne. Det betyr svekket tilrettelegging rundt hver enkelt, som vi har når kommunene har det fulle ansvaret.

OECD mener den norske eldreomsorgen er blant verdens beste. Jeg ser at vi har uløste oppgaver og behov for nye satsinger, særlig for å løfte kvaliteten. Fra 2005 til 2013 har vi støttet kommunenes rehabilitering og bygging av heldøgns omsorgsplasser. Antall ansatte er gått fra litt over 100 000 til nærmere 130 000. Nær ni av ti av de som er kommet til har helse- og sosialfaglig utdanning. 21 000 i sektoren har gjennomført grunn-, videre- eller etterutdanning. Vi har som første land i verden gjennomført en demensstrategi.

Vi vil videre. Vi vil styrke bemanningen og setter mål om 16 000 nye årsverk fra 2012 til 2020. Vi vil gi 28 000 ansatte i omsorgssektoren tilbud om etterutdanning. Vi vil lage en utviklingsplan for å øke antall helsefagarbeidere, sykepleiere, ergoterapeuter og fysioterapeuter. Vi vil fortsette å styrke demensomsorgen. Vi vil støtte bygging av nye pleie og omsorgsplasser.

Dette er et stort løft og det vil koste. Siv Jensen mener 100 milliarder i skattekutt er en passe ambisjon. Vi sier nei til det. Vi satser på eldreomsorgen. Og vi viser vilje til å prioritere det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.