Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«22. juli-kortet»:

Hva lovet vi hverandre?

I en tid hvor Listhaug vil svekke rettssystemet og splitte oss, er det viktigere enn noen gang å stå samlet.

DET VI LOVET HVERANDRE: La oss dra tilbake til dagene etter 22. juli.

Hva lovet vi hverandre? Mer kjærlighet, åpenhet og et rettssystem vi kan være stolte av. Ikke la Listhaug ta det fra oss, skriver Lara Rashid. Her er hun på Utøya sammen med tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland i forbindelse med minnemarkeringen i 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DET VI LOVET HVERANDRE: La oss dra tilbake til dagene etter 22. juli. Hva lovet vi hverandre? Mer kjærlighet, åpenhet og et rettssystem vi kan være stolte av. Ikke la Listhaug ta det fra oss, skriver Lara Rashid. Her er hun på Utøya sammen med tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland i forbindelse med minnemarkeringen i 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Da jeg var fire år flyttet familien min og jeg fra Irak til Norge. Det var borgerkrig i den kurdiske-delen av Irak i 1996. En kveld satt vi i husene for å søke dekning fra bomber som falt over byen vi bodde i. Min søster som da var 5 år sa: «Hvorfor fikk dere barn, når dere visste det var krig?». Det var den setningen som fikk mine foreldre til å slippe alt i hendene, og flykte til et fremmed land.

Vi flyttet på grunn av krig, elendigheter, og for en bedre fremtid. Vi flyttet fra familie, hus, venner og jobb til et land hvor vi ikke ante hva vi hadde foran oss. Men en ting var foreldrene mine sikre på: Det er en trygg fremtid for barna våre her.

I disse dager er jeg tilbake i Irak for å besøke familie. Her om dagen satt jeg i bilen fra Erbil til Sulemanya. Plutselig hørte vi et høyt smell. «Jeg trodde det var skudd», sa jeg. «Jeg har aldri hørt skudd», svarte kusinen min. Det har jeg, tenkte jeg. Så ufattelig mange skudd på en gang. Skudd som fikk tiden til å stoppe.

Men jeg hadde ikke hørt dem her i Irak, og det var ikke skudd fra ISIS, al-Qaida eller hæren til en syk diktator. Jeg hørte dem i Norge, og det var skudd fra en høyreekstremist. Han ville drepe så mange barn og ungdom som mulig, fordi de var fremtiden til Arbeiderpartiet. Det var et direkte angrep på AUF og Arbeiderpartiet.

Jeg tenker ofte på hvor urettferdig det er at min søster ble drept på Utøya. Jeg glemmer aldri det synet av foreldre på Sundvollen, som sakte, men sikkert innser at deres barn har blitt drept. De skulle bare på sommerleir. Denne brutaliteten må jeg og mange andre familier leve med hver eneste dag.

Likevel velger Sylvi Listhaug å publisere en post på Facebook med teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del!».

Hun referer til at flertallet på Stortinget fortsatt vil at det å frata noen passet skal behandles i rettssystemet. Men teksten hun skriver får det til å høres ut som Ap støtter terrorisme.

Trumpretorikk: Kommunikasjonssjef i Halogen og retorikkekspert Andreas Birger Johansen sier at Sylvi Listhaug bruker samme retorikk som Trump. Han kaller måten hun snakker på «klassisk stemmesankende retorikk». Foto: Dagbladet / NTB Scanpix / Klipp: Emilie Rydning Vis mer Vis mer

Det er direkte løgn og høyrepopulisme på sitt styggeste.

Under posten hennes på Facebook florer det av hennes tilhengere, og kommentarer som «Breivik hadde et poeng» og «ABB hadde rett i sin bedømmelse av hvor farlig Arbeiderpartiet er».

Dette er både trist og helt bak mål av justisministeren. Men ikke nok med dette, så klarer ikke Høyre å ta klar avstand fra Listhaugs farlige retorikk. Høyres Tore Sanner svarer med å si at Arbeiderpartiet ikke skal dra «22. juli-kortet».

Det føles urimelig og absurd å bli beskyldt for dette, bare fordi man endelig etter nesten syv år tør å diskutere hvor farlig holdningene til Listhaug & co er.

Kjære venner. Nå er det nok. I en tid hvor Listhaug vil svekke rettssystemet og splitte oss, er det viktigere enn noen gang å stå samlet. La oss dra tilbake til dagene etter 22. juli. Hva lovet vi hverandre?

Mer kjærlighet, åpenhet og et rettssystem vi kan være stolte av. Ikke la Listhaug ta det fra oss. Vi skylder dette til de som ble drept, til oss selv, og til de som kommer etter oss.

Kjære lærere. Fortell om historien om 22. juli. Hva som skjedde, og hvorfor det skjedde.

Kjære filmskapere. Lag filmene om 22. juli, og ikke vær redd for å lage en politisk film. Det var et politisk angrep.

Kjære AUF-ere. Aldri mist troa på en bedre verden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling