KOMMENTARER

Borgerlønn:

Hva med 80 000 kroner ekstra i året?

Borger, krev din rett.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hva vil skje om alle borgere får en overføring på konto hver måned uavhengig av hva de gjør og hvem de er? Spør du Arbeiderpartiets Hadia Tajik vil det «bryte den sosiale kontrakten mellom individ og fellesskap – og lamme demokratiet.» Ja, «det er å gi opp folk», skriver hun i Klassekampen 15. september.

Det som har fått Tajik på banen er boka «Borgerlønn», forfattet av journalistene Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal. Som Tajik er jeg sosialdemokrat, så det er interessant, og noe skuffende, å se hvordan hun møter ideen. Der Tajik ser ut til å være redd for hva en borgerlønn vil gjøre med samfunnet, begeistres jeg.

Det er riktignok vanskelig å se for seg hvordan vi skal kunne finansiere en borgerlønn det går an å leve av, uten å kutte grovt i eksisterende ytelser. Derfor har jeg tidligere vært tilhenger av jobbgaranti, framfor borgerlønn. Men vi kan også se for oss mer begrensede utgaver, som kan fungere som en forsterkning av velferdsstaten, ikke som et alternativ til den.

Som en begynnelse ser jeg for meg en borgerlønn på kanskje 5000 kroner i måneden. For mange med gode inntekter vil støtten forsvinne i økt skatt, men for dem som har mindre å rutte med vil det utgjøre en betydelig økning i kjøpekraften. Den bør gradvis trappes opp til ti prosent av bruttonasjonalproduktet, slik økonomen Kalle Moene har foreslått. I dag tilsvarer det omtrent 6700 kroner i måneden i borgerlønn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer