Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Menn omstilles til omsorg

Hva med å fremheve det som de fleste ser etter i en jobb?

Dagbladet mener: Det er en omstilling menn har all grunn til å akseptere og omfavne.

SJEF: De fleste menn i helsesektoren blir sjefer slik som helseminister Bent Høie, men gutter og menn må ta jobber på gulvet og. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
SJEF: De fleste menn i helsesektoren blir sjefer slik som helseminister Bent Høie, men gutter og menn må ta jobber på gulvet og. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Leder

Alle synes enig om at flere unge må velge helse- og omsorgsyrker, ikke minst gutter. Det har i mange år vært fremstilt som et spørsmål om likestilling, i tillegg til trusler om eldrebølge. Helsesektoren er et av flere synlige bevis på at norsk utdanning og arbeidsmarked er oppsiktsvekkende kjønnssegregert. Bare 13 prosent av de kommunalt ansatte i helse og omsorg er menn.

Det er naturligvis begredelig at det offentlige ikke har klart å skape mer balanse i en sektor hvor kommunen og staten i hovedsak sitter med makta. Men det kan hende man har nærmet seg utfordringen fra feil ende og med et for snevert kjønnsperspektiv. Å lokke menn med at helsesektoren er stadig mer teknologisert og fullt av fristende duppeditter, har ikke knekt koden, like lite som rosa kalkulatorer har lokket jenter til realfag. Hva med å fremheve det som de fleste ser etter i en jobb? Lønn, arbeidsforhold, trygghet.

Helsesektoren er trolig en av framtidas sikreste arbeidsplasser, attpåtil med mange jobber som ikke krever høy utdanning. For gutter og menn å søke seg dit er rett og slett sunn fornuft. Det har etterhvert flere tiltak, som «Menn i helse», fått fram. Stadig flere menn i voksen alder, må omstille seg og omskoleres, og da er helsesektoren nærliggende for veldig mange. Det som startet som et likestillingstiltak, er blitt et kvalifiseringstiltak for å få flere i arbeid, skriver forskning.no om det vellykkete prøveprosjektet.

Kvinnedominansen i helse- og omsorgssektoren gjør likevel arbeidsbetingelsene til et spørsmål om likestilling. En del kvinner ønsker å ha mulighet til deltid, men de fleste vil ha heltidsjobber. Det vil også de aller fleste menn. Hvis ikke helsevesenet klarer å rydde opp i brøkene sine, tilbyr de jobber folk ikke kan leve av. Det er gammeldags og kvinnediskriminerende, men det er først og fremst dårlig rekrutteringspolitikk. Det er i det hele tatt et mysterium hvorfor denne sektorens personalpolitikk er så elendig håndtert gjennom årtier, men noe av forklaringen ligger vel i at man er bortskjemt med at kvinner og innvandrere gjør jobben uansett.

Flere menn i helse- og omsorgssektoren er ikke bare ønskelig og nødvendig. Realistisk sett er det der jobbene er for veldig mange menn når oljeøkonomien svalner og industriarbeidsplasser forsvinner. La oss slutte å snakke om dette som et likestillingstiltak. Det er en omstilling menn har all grunn til å akseptere og omfavne.