SKATTELETTELSER: Disse pengene blir ikke borte for samfunnet, de er ikke tapt slik Rambøl nærmest fremstiller det, skriver Hans Andreas Limi. YanLev / Shutterstock / NTB scanpix
SKATTELETTELSER: Disse pengene blir ikke borte for samfunnet, de er ikke tapt slik Rambøl nærmest fremstiller det, skriver Hans Andreas Limi. YanLev / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Skatt:

Hva med å tenke på arbeidsplasser i næringslivet, Rambøl?

Folk trenger jobber, ikke bare i det offentlige.

Meninger

Siviløkonom Odd E. Rambøl etterlyser 17. juli konkrete virkninger av skattelettelser. Han synes det å få tilbake 20 til 40 prosent av lettelsen som gis til bedrifter og arbeidsplasser er for dårlig.

Han betrakter tydeligvis dette som et tap på i beste fall 60 øre per krone «investert». Da glemmer siviløkonomen den viktigste delen av bildet, nemlig den opptjente kronen som blir igjen i bedriften.

Disse pengene blir ikke borte for samfunnet, de er ikke tapt slik Rambøl nærmest fremstiller det. De gir derimot bedriftene styrket mulighet å investere i fremtiden, trygge arbeidsplasser og ansette flere. Det er vi tjent med. Folk trenger jobber, ikke bare i det offentlige.

100 kroner til styrking av arbeidsplasser. I tillegg får staten 20 til 40 kroner igjen! Det er i så fall en god deal. De langsiktige virkningene er det selvsagt vanskelig å si noe om nå, men skatteutvalgets anslag er en pekepinn. Det man kan observere at regjeringen har fått oss igjennom vanskelige økonomiske tider, og at det nå er lysere utsikter. Arbeiderpartiets skatteskjerpelser hadde neppe vært god medisin.