Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hva med barna?

Ingen har spurt dem hva de synes. De er jo bare barn.

FOR DYRT: Høy ansiennitet er ikke ønskelig. Lavtlønnede vikarer hadde gagnet byrådet mye mer, skriver artikkelforfatteren.
FOR DYRT: Høy ansiennitet er ikke ønskelig. Lavtlønnede vikarer hadde gagnet byrådet mye mer, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Debattinnlegg

I kjent Høyre-ånd skal sju barnehager i Oslo nå konkurranseutsettes. Beskjeden kom dagen før Luciadagen, som i år passende nok falt på fredag den trettende. Julegratialet til de ansatte ble ikke tatt varmt imot i mine barns barnehage i bydel Alna, hvor mange blant personalet er «godt voksne». En eufemisme for «dyre», skal vi følge byrådets tankegang. Høy ansiennitet er ikke ønskelig, ei heller lavt sykefravær, når ståa alt skal være så ille. Lavtlønnede vikarer hadde gagnet byrådet mye mer.

Smedbakken barnehage er dyr i drift; det er de ansatte som koster. De har begått den synd å holde ut i den lavtlønte barnehagesektoren i en årrekke. De er sjelden syke, personalet er stabilt, og barnehagen scorer høyt på brukerundersøkelser (5,5 av 6 på barnets trygghet med personalet). Misnøyen i undersøkelsene går på manglende oppussing, noe som er irrelevant når private skal ta over fordi kommunen fortsatt vil stå for driften av bygget.

Bydel Alna har i tillegg høy andel minoritetsbefolkning og store språkmessige utfordringer. Med kommunen som drifter har jeg følt meg trygg på at barna får det de trenger, både av omsorg og læring. Når driften nå skal overlates til vinner av anbudet, er det mye som bekymrer. Bemanningsnormen som gjeninnføres i Oslo skal ikke gjelde de konkurranseutsatte hybrid-barnehagene. Flere av de ansatte kan forsvinne, og med dem den årelange kompetansen og erfaringen barnehagen består av. De mister rettigheter til AFP, og framtida synes utrygg.

Min toåring skal gå i barnehagen i tre år til. Skolebyråd Anniken Hauglie prøver å forsikre meg om at kommunen satser på kompetanse, men jeg ser det motsatte. Kommunen satser på å jage kompetansen ut av barnehagen så den skal bli billigere, som hybrid enda billigere enn andre private barnehager. Slik dras også snittet ned for overføringer til private barnehager generelt, fordi disse beregnes ut fra et gjennomsnitt. Dette er, som førsteamanuensis Clas J. Claussen ved Høgskolen i Oslo og Akershus uttalte til Osloby.no i fjor, en snedig måte å foreta nedskjæringer på. Det er personalkostnadene det skal kuttes i. Paradoksalt nok burde de ansatte i barnehagen vært oftere syke for å beholde vilkårene de har i dag. De burde vært yngre, de burde hatt lavere lønn.

I en liten barnehage på fire avdelinger, tilbringer barna sin mandag til fredag: De som er glade i Tove og Torill, Eila, Kjersti og Trine. Margaret og Greta, Bibbi, Indira, Gerd og Jo. Stabiliteten deres skal sannsynligvis forvitre. Ingen har spurt dem hva de synes. De er jo bare barn.