Hva med en livsbejaende meksikansk tunfiskroman?

Eventyrlig om autistiske Karen.

SUKSESSDEBUT: Sabina Berman har skrevet taterstykker, dikt og dokumentariske romaner. Nå er hun ute med den eventyrlige fortellingen om autisten Karen. Foto: SOFIA ELENA AYALA SCORZA
SUKSESSDEBUT: Sabina Berman har skrevet taterstykker, dikt og dokumentariske romaner. Nå er hun ute med den eventyrlige fortellingen om autisten Karen. Foto: SOFIA ELENA AYALA SCORZA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Sabina Berman er en prisbelønt journalist og dramatiker i hjemlandet Mexico. Hennes første skjønnlitterære roman tegner likevel til å overgå all tidligere suksess.

Boka ble solgt til 30 land allerede før utgivelsen, og det lett å forstå hvorfor. «Jenta som dykket inn i jordas indre» er en medrivende beretning fra et unikt ståsted; den fremmedgjorte autistens.

Uforlignelig stemme Da Isabelle arver søsterens bo, får hun ikke bare en tunfiskfabrikk og et forfallent herskapshus i Mexico i fanget. Med følger også en vanskjøttet og språkløs jentunge. Det er denne jenta, Karen, som fører ordet i romanen. Som voksen nedtegner hun den besynderlige historien; fra tante Isabella dukker opp og går i gang med å skolere henne, til Karen selv styrer og utvikler tunfiskbedriften.

Det er en kronglet vei de går, for Karen er ikke et gjennomsnittsmenneske. Følelsesregisteret hennes er begrenset og hun forstår ikke språklige metaforer og sosiale koder. Hun misliker fysisk kontakt, og må trenes i å forstå ansiktsuttrykk. Ifølge 90 prosent av intelligenstestene er Karen åndssvak, resten plasserer henne i toppsjiktet. Vi får satse på de siste ti prosentene som viser dine uslåelige evner, sier tanten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer