Hva med kvinnene?

FNs kvinnekonvensjon undergraves og kvinners stilling svekkes i forslaget til ny Grunnlov.

ABORT: Utkastet til ny grunnlov inneholder flere problematiske forslag, mener Norsk Kvinnesaksforening. For eksempel ny §93: «Ethvert menneske har iboende rett til liv». Hvilke konsekvenser vil en slik formulering få for abortloven?

Foto: Knut Falch / NTB scanpix .
ABORT: Utkastet til ny grunnlov inneholder flere problematiske forslag, mener Norsk Kvinnesaksforening. For eksempel ny §93: «Ethvert menneske har iboende rett til liv». Hvilke konsekvenser vil en slik formulering få for abortloven? Foto: Knut Falch / NTB scanpix . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stortinget drøfter nå ny Grunnlov. Et eget menneskerettighetsutvalg har fremmet forslag som skal «styrke menneskerettighetenes stilling i nasjonal rett ved å gi sentrale menneskerettigheter Grunnlovs rang». Dette er vel og bra, men resultatet kan bli det motsatte.

Desto mer vi i Kvinnesaksforeningen har arbeidet med grunnlovsforslagene, desto mer problematiske framstår de. Menneskerettighetene grunnlovsfestes som allmenne prinsipper. De blir formulert på høyt abstraksjonsnivå, fjernt fra den konkrete virkeligheten der de skal anvendes. Begrepene er generelle, upresise og mangetydige. De kan dermed brukes på andre måter enn forutsatt og gi dårligere vern enn mer spesifikk lovgivning. I verste fall kan prinsippene påberopes i strid med den opprinnelige hensikten.

Barns rettigheter blir drøftet spesielt av menneskerettighetsutvalget. Men det er framhevet av eksperter at flere av grunnlovsforslagene gir svakere beskyttelse enn tilsvarende rettigheter i FNs barnekonvensjon, som Norge har forpliktet seg til. Kvinner og kvinners rettigheter blir ikke viet spesiell oppmerksomhet. Ingen av utvalgets forslag refererer til kvinner, og det blir ikke vist til FNs kvinnekonvensjon samtidig som Grunnloven gis forrang. Slik forslagene er formulert, vil de lett kunne føre til at kvinners rettigheter svekkes i stedet for å styrkes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer