Oslo  20170623.
Partileder Siv Jensen i Frp oppsummerer det politiske halvåret på en pressekonferanse i Oslo fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20170623. Partileder Siv Jensen i Frp oppsummerer det politiske halvåret på en pressekonferanse i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Skatt:

Hva med litt empiri, Jensen?

Det finnes en mengde lavskattland hvor Fremskrittspartiets programforslag har blir forsøkt i praksis.

Meninger

Lenge påstod høyresiden at skattelettelser var selvfinansierende. Nå er dette endret. Nå forteller finansminister Siv Jensen til Aftenposten at: «Over tid vil noe av lettelsen være selvfinansierende».

«Noe» er et tøyelig begrep. Nå forteller hun, på grunnlag Scheel-utvalget, det offentlig nedsatte utvalget som har lagt grunnlaget for de siste års skattereform, og beregninger deres, at 20 prosent, i beste fall 40 prosent, av statens tapte inntekter kan bli dekket av høyere skatteinntekter på lengre sikt.

Og dette er tydeligvis godt nok for finansminister Jensen. Da må man spørre; hvilket annet pengebruk ville blitt kalt dynamisk, når man for hver «investert» krone, får maksimalt 40 øre tilbake – og det på lengre sikt.

Men her burde det jo ikke være nødvendig å ty til økonometriske modeller. Det finnes jo en mengde med lavskattland hvor Fremskrittspartiets programforslag har blitt, og fortsatt blir, forsøkt i praksis. Det ville derfor være ønskelig at finansminister Jensen nå kan gi oss eksempler på land hvor denne dynamiske skattepolitikken har vært en suksess.

Som finansminister har Siv Jensen en stor stab av eksperter til sin rådighet. Dersom hun ikke kommer med et svar, må det bety at hennes påstander kun har «dekning» i Fremskrittspartiets program, mens de ikke har dekning i empiri – altså i den virkelig verden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.