DEBATT

Debatt: Rusreform

Hva med litt kokain-skam?

For hver person som lar være å bruke kokain, blir Latin-Amerikas framtid litt lysere.

KAN VI HJELPE?: Hva kan Norges bidrag være til å redusere finansieringen av narkotikaindustrien som ødelegger hundretusener av liv i Latin-Amerika og som er i ferd med å destabilisere hele verdensdeler, spør kronikkforfatteren. Her en kvinne som har kommet fra Venezuela til Colombia for å livnære seg på kokainplukking. Foto: Luis Robayo / AFP / NTB Scanpix
KAN VI HJELPE?: Hva kan Norges bidrag være til å redusere finansieringen av narkotikaindustrien som ødelegger hundretusener av liv i Latin-Amerika og som er i ferd med å destabilisere hele verdensdeler, spør kronikkforfatteren. Her en kvinne som har kommet fra Venezuela til Colombia for å livnære seg på kokainplukking. Foto: Luis Robayo / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Et par uker før tolvåringen ble drept i sommer, lyktes moren å oppsøke henne i leiren der hun og venninnene ble holdt fanget. Desperat av sorg og frykt hadde hun spurt seg fram til stedet der de bortførte ungjentene ble holdt av den væpnede gruppen som kontrollerer kokainproduksjonen i Caquetá-fylket i Colombia.

Moren klarte å ta seg ubemerket inn i hytta hvor jentene var, men hennes lille datters reaksjon var ikke som hun hadde ventet: «Du må dra din vei, Mamma. De kommer til å drepe både meg og deg, hvis de finner deg her».

Moren måtte forlate sin datter og skulle aldri få se henne igjen. Det var bare fingeravtrykkene som kunne bekrefte at det dreide seg om hennes levninger etter bombeangrepet mot leiren noen uker seinere.

Ifølge offisielle tall ble 293 barn tvangsrekruttert som barnesoldater og sexslaver av kokainprodusentenes væpnede grupper i Colombia i 2018, men det reelle tallet er nok langt høyere. Da 276 jenter ble bortført fra en internatskole i Nigeria av Boko Haram i 2014 vakte det internasjonal harme. De colombianske barna blir derimot kidnappet ett for ett, så dem hører man aldri om.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer