Hva med litt ros når noen gjør noe bra?

Dessverre har vi i Norge lang tradisjon for å skjelle ut velgjørere.

SKJELLES UT:  Protestene mot Christian Ringnes (t.v.) da han ville gi Ekebergparken som gave til Oslo er nok det tydeligste eksempelet på at vi skjeller ut velgjørere i nyere tid, skriver artikkelforfatteren. Når er det Odd Reitan (t.h.) som får kritikk. Begge foto: NTB / Scanpix
SKJELLES UT: Protestene mot Christian Ringnes (t.v.) da han ville gi Ekebergparken som gave til Oslo er nok det tydeligste eksempelet på at vi skjeller ut velgjørere i nyere tid, skriver artikkelforfatteren. Når er det Odd Reitan (t.h.) som får kritikk. Begge foto: NTB / ScanpixVis mer
Debattinnlegg

«I en Dagbladet-kronikk fortsetter Stein Stugu sin vendetta mot kjøpmann Odd Reitan. I bunn ligger AKP-erens ønske om å utradere det private næringslivet og å henge borgerskapet i nærmeste lyktestolpe.»

Slik kunne man begynt et tilsvar til kronikken «Ladejarlens egoisme» - dersom man ville bruke Stugus egen debatteknikk. Men jeg skal ikke la meg senke ned til det nivået. Stein Stugu er i sin fulle rett til å ha sterke meninger om forretningsmetodene både til Reitan-gruppen og andre. For alt jeg vet kan han til og med ha noen poenger.

Det jeg reagerer på, er hvordan Stugu mistenkeliggjør Reitans initiativ «Årets ladejarl», der en jury deler ut to millioner til en person som gjort en betydelig samfunnsinnsats. For oss som mener at norske bedrifter og velstående personer burde gitt mer til samfunnsnyttige formål, er dette nedslående.

Resultatet av denne type angrep, er at bidrag til samfunnsnyttige formål kan bli oppfattet som en risikosport. Dessverre har vi i Norge lang tradisjon for å skjelle ut velgjørere. Protestene mot Christian Ringnes da han ville gi Ekebergparken som gave til Oslo er nok det tydeligste eksempelet i nyere tid. Underveis i prosessen ville det åpenbart vært en mindre PR-belastning for ham å heller ha brukt de 300 millionene til å kjøpe seg en yacht.

En person med mindre stayerevne enn Ringnes ville nok tatt pengene sine og løpt. Heldigvis stod han imot, og hele Oslos befolkning kan nå glede seg over resultatet. Colonialmajor Reitan vil nok riste av seg Stugus angrep, slik at det blir en ladejarl også i 2015.

Et åpent samfunn må ha et kritisk søkelys både på makten og pengene. Kritikk må tåles, men det er ganske kjipt å gi den mest ramsalte kritikken for forsøk på å gjøre noe bra for samfunnet.

Har man mistanke om at noen gjør noe samfunnsnyttig kun for PRens skyld? OK, ikke gi det noe oppmerksomhet. Men vær så snill å ikke mistenkeliggjør motivene. Da skremmer vi dem som både har penger og gode hensikter. Og det vil vi som samfunn tape stort på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.