Hva med Norge i Afghanistan nå?

Vesten begynner å bli «utmattet» av militære intervensjoner. Hva betyr det for Norge? spør forsker.

TIDSSPØRSMÅL: «Angrepet som tok livet av fire norske soldater søndag, minner oss om at vi langt fra har vunnet krigen. Hvor lenge vil vi fortsette?» spør Karsten Friis i NUPI. Her fra den norske 17. mai-feiringen i Meymaneh i Afghanistan tidligere i år. 
Foto: Lars Kroken / Scanpix
TIDSSPØRSMÅL: «Angrepet som tok livet av fire norske soldater søndag, minner oss om at vi langt fra har vunnet krigen. Hvor lenge vil vi fortsette?» spør Karsten Friis i NUPI. Her fra den norske 17. mai-feiringen i Meymaneh i Afghanistan tidligere i år. Foto: Lars Kroken / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Vi nærmer oss et sikkerhetspolitisk tidsskille, der vestlige intervensjoner i ustabile stater ikke lenger finner sted. De siste 20 års epoke med humanitære eller antiterror-baserte operasjoner på Balkan, Afghanistan og Irak, der store troppestyrker skulle bidra til statsbygging og innføring av liberale demokratiske verdier, står for fall. Det er verken vilje, evne, eller økonomiske ressurser i Vesten til dette stort lenger. Angrepet som tok livet av fire norske soldater søndag, minner oss om at vi langt fra har vunnet krigen. Hvor lenge vi vil fortsette i Afghanistan avhenger i stor grad av USA, men appetitten for intervensjon og statsbygging er klart svekket også der. Hva kommer i stedet, og hva betyr det for NATO og for Norge?

Epoken vi ser slutten på er den man så langt ofte har betegnet som «etter den kalde krigen», eller som noen har sagt, «det ikke-strategiske øyeblikket» i verdenspolitikken. Den var kjennetegnet av en såkalt unipolar verden, der USA og vesten og våre samfunnsmodeller ble gjort universelle. Sikkerhet ble utvidet til å gjelde langt mer enn bare stater, man innførte begrepet «human security», der menneskerettigheter ble det bærende element.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer