DEBATT

Samlivsbrudd og foreldrerett

Hva med retten til familieliv?

Høyesterett fratok barna en god forelder.

BARNA ER TAPERNE: Ca. 2700 årlige foreldretvister i retten vitner om en barnelov som har mislyktes på viktige områder. De fleste foreldre lever lykkelig uvitende om hvordan loven vil ramme barna deres, og dem selv, den dagen samlivsbruddet inntreffer, skriver innsenderne. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
BARNA ER TAPERNE: Ca. 2700 årlige foreldretvister i retten vitner om en barnelov som har mislyktes på viktige områder. De fleste foreldre lever lykkelig uvitende om hvordan loven vil ramme barna deres, og dem selv, den dagen samlivsbruddet inntreffer, skriver innsenderne. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tenk om dine små barn ble flyttet flere tusen kilometer unna mot ditt ønske. Din omsorg og kjærlighet kan barna heretter bare få under sporadiske feriesamvær.

I et mareritt av en dom bestemte Høyesterett i fjor å skille en omsorgsdyktig forelder i Norge fra sine barn. Den andre forelderen fikk flytte dem fra Norge til et annet land i Europa. For våre fremste dommere var barnas rett til familieliv med begge foreldre underordnet. Verdien av regelmessig omsorg fra både mor og far ble nedvurdert.

Krenket Høyesterett menneskerettene? Saken er klaget inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Menneskerettsbruddene, som Norge gjentatte ganger er blitt felt for i Strasbourg, knytter seg til spørsmål om barnevern. Men ofte er også norske domstolers håndtering av foreldretvister mellom alminnelig omsorgsdyktige foreldre uten involvering av barnevernet, problematisk i forhold til menneskerettene. Særlig gjelder dette når den ene forelderen flytter felles barn uten den andre forelderens samtykke.

Retten til respekt for familielivet gjelder både for barn og foreldre. Dette er en menneskerett etablert i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK). FNs barnekonvensjon slår fast at staten plikter å respektere barnets rett til å opprettholde personlig forbindelse og direkte kontakt med begge foreldre på et regelmessig grunnlag også om de bryter samlivet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer