Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Skottland og Storbritannia

Hva med Sverre Magnus som skotsk konge?

Spørsmålet er bare hva skottene, og kanskje enda viktigere, hva prins Sverre Magnus, syntes om denne ideen?

SELVSTENDIG: Å velge Sverre Magnus til skotsk konge ville sikret et eget skotsk kongehus, selvstendig fra det britiske, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SELVSTENDIG: Å velge Sverre Magnus til skotsk konge ville sikret et eget skotsk kongehus, selvstendig fra det britiske, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Oskar Aanmoen
Oskar Aanmoen Vis mer

Det er politisk kaos i Storbritannia og det har det egentlig vært i mange år. Det britiske imperiet finnes ikke lenger og har blitt brutt opp bit for bit de siste tiåra.

Siden dronning Elisabeth II besteg den britiske tronen har hun mistet 16 kongelige titler. I 2014 stemte skottene om de skulle bli uavhengige. De stemte med 55 prosent flertall for å forbli en del av Storbritannia. Skottland stemte derimot i folkeavstemningen om EU-medlemskap å forbli i unionen med 62 prosent.

Med andre ord er det flere skotter som ønsker å være en del av EU enn som ønsker å være en del av Storbritannia.

Når nå Storbritannia er på vei ut av EU, har igjen debatten om skotsk uavhengighet kommet på bordet. Det er ikke rart.

Spørsmålet er hvordan et uavhengig Skottland burde organiseres. Som monarki eller republikk? Om Skottland så skal fortsette som et monarki, er det da riktig av dem å adoptere den britiske kongelige familien? Om Skottland noen gang blir uavhengig er det for meg unaturlig både at de blir en republikk og at de adopterer den britiske monarken som regent. Det å adoptere et annet medlem av den britiske kongelige familie som monark er etter min mening ikke verdig et selvstendig skotsk kongerike.

Skottland og Norge har en lang historie, både på godt og vondt. Store deler av Skottland var i vikingtida styrt av den norske kongen. Deler av hva som i dag er Skottland var lenge en del av Norge, selv etter vikingtida. Den eneste grunnen til at Shetland ikke er norsk men skotsk, er fordi den dansk-norske kongen måtte pantsette øyene til den skotske monarken så seint som i 1469.

Det skapte stor oppstandelse i Norge i 2014 da Shetlands uavhengighetsbevegelse sa de heller ønsket å bli en del av Norge igjen om Skottland ble en uavhengig stat. Det samme er sagt ganske nylig av uavhengighetsbevegelsen på Orknøyene.

At deler av Skottland skal bli en del av Norge, mens fastlands-Skottland skal fungere som et uavhengig rike fra resten av Storbritannia, er ekstremt lite sannsynlig og en dårlig idé.

Jeg foreslår derfor en helt ny løsning for skottene: Etter min mening vil den beste løsningen for Skottland, om de noen gang i framtida løsriver seg fra de forente kongeriker, å velge en fra den norske kongelige familien til å bli skotsk monark. Slik situasjonen er i dag, måtte den norske prins Sverre Magnus være et helt ypperlig alternativ.

Det å velge Sverre Magnus til skotsk konge ville sikret et eget skotsk kongehus, selvstendig fra det britiske. Det ville styrket Skottlands uavhengige rolle innenfor det nordeuropeiske fellesskapet ved å knytte dynastiske bånd ikke bare til Norge, men alle de skandinaviske kongerikene. Det ville sikret samling innad i Skottland ved å dempe de interne uavhengighets-gruppene innad og sikret stabilitet som bare et konstitusjonelt monarki kan gi en nyetablert stat.

I 1905 valgte det norske folk å ha den britiskfødte Maud til norsk dronning, så at skottene kan velge norskfødte Sverre Magnus til konge er helt innenfor rimelighetens grenser. Etter min mening er det også det beste alternativet om Europa noen gang kommer til å få et selvstendig Skottland.

Dette er i hvert fall mitt alternativ til å gjenskape en slags stabilitet om ustabiliteten en gang tvinger fram en skotsk statsdannelse. Men spørsmålet er bare hva skottene, og kanskje enda viktigere, hva prins Sverre Magnus, syntes om denne ideen?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media