Hva mediene ikke formidlet

Ny forskning viser at dagens ungdom mangler politisk interesse og engasjement. Göteborg gir et kraftfullt moteksempel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi er et økende antall i Norge som endelig oppfatter svenskene som nære skyldfolk og at vi i tråd med det bør tråkle en fellesvev for å vinne elastisitet overfor en kaotisk framtid. Vi deler landskap, historie og folkestyre.

Det var en stor glede å komme til Göteborg og møte tusenvis av oppglødde svensker med samme målsetting. Vi (1400 fra Norge) gikk i tog sammen med dem, og vi møtte dem i tette skarer på fortauene langs ruta. Jeg opplevde ikke ett eneste aggressivt blikk i de flere timer lange togene fredag 15. juni og lørdag 16. juni, tvert imot - smil og oppmuntrende nikk - enda vi, ifølge mediene - hadde ødelagt byen deres! 16000 gikk i tog fredag, 25000 lørdag, begge avsluttet med en serie av velformulerte, gjennomtenkte og engasjerte appeller med forskjellig bakgrunn, politisk, kulturelt og nasjonalt. Eva Nordland sang Nordahl Grieg fra talerstolen og fikk jubel fra folk hjemmehørende i 14 nasjoner.

Fra 12. til 17. juni ble det avholdt en fantastisk mangfoldig rekke av foredrag, seminarer og diskusjoner om alt mulig som berøres av den økonomiske globaliseringen - fra flyktningenes rettssikkerhet i EU til klesproduksjon under slavekår i Den tredje verden, fra zapatistenes kamp i Mexico til fagforeningenes utfordringer i Nepal. Det meste av dette ble gjennomført - til tross for voldsutvekslingen mellom «De svartkledde» og politiet - med gjensidig inspirasjon og ytterligere europeisk og global nettverksbygging som resultat. Det hele var bortimot sensasjonelt, spesielt når en tenker på alle de problemene som måtte overkommes for å få til noe slikt - alle de personlige forsakelsene, alt nattarbeidet, alt stresset med langvarig reising på billigst mulig måte, osv. Det gjelder på samme måte de svenske arrangørene. Göteborgs kommune hadde hjulpet til på en makeløs måte, bl.a. ved å stille skoler til disposisjon som overnattingssteder og lokaler for møtevirksomhet - og ved å la oss få reise gratis med trikk!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer