KOMMENTARER

Hva mener arbeidsfolk?

At ni av ti arbeidstakere er fornøyd med at det er små forskjeller i Norge er kanskje ingen bombe, men bør likevel være et varsku for regjeringen, skriver Stein Aabø.

TALER ELLER LYTTER?: Statsminister Erna Solberg taler til en del av arbeidstakernes tillitsvalgte under YS konferansen.Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
TALER ELLER LYTTER?: Statsminister Erna Solberg taler til en del av arbeidstakernes tillitsvalgte under YS konferansen.Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Barometre er nyttig for den som vil varsle været og ta sine forholdsregler.

Meningsmålingsinstituttene kommer jevnlig med sine politiske barometre som et mål på hvor velgerne er i lendet. NHO spør jevnlig et utvalg av sine bedrifter for å vite mer om tilstanden i næringslivet.

Men også arbeidstakeres holdninger og tanker om egen situasjon er verdt et barometer. Det utarbeides av arbeidsforskningsinstituttet AFI på oppdrag fra YS, den tredje største hovedsammenslutningen i landet. Undersøkelsen er utført blant et representativt utvalg på drøyt 3000 arbeidstakere. Det har skjedd hvert år siden 2009. I går kunne man derfor presentere det sjette «arbeidslivsbarometeret» og i noen grad ha grunnlag for å skimte tendenser og trender.

Nyheten denne gangen er at over 90 prosent av de spurte slutter opp om små inntektsforskjeller. Det er kanskje ikke så merkelig etter at franskmannen Thomas Piketty har satt spørsmålet ettertrykkelig på dagsorden gjennom sin tjukke bestselger «Kapitalen i det 21. århundre». At han kritiserer regjeringens forslag til statsbudsjett og spesielt kommenterer fjerningen av arveavgift, har respondentene i denne undersøkelsen neppe fått med seg. Uansett er det større oppslutning om små inntektsforskjeller i år enn før. Det tyder på at arbeidstakere flest mener den norske inntektslikheten er et gode. Mange høyresympatisører sier jo åpent at forskjellene gjerne kan bli større, både mellom topp og bunn på inntektsskalaen og mellom ulike yrkesgrupper. Regjeringen er dessuten i ferd med å sørge for at det blir slik gjennom sine skattelettelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer