Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Rasismeparagrafen

Hva mener Dagbladet om § 185?

Egeland er altså prinsipiell motstander av § 185, noe han mener er helt i tråd med Dagbladets syn de siste femti år. Er avisas redaksjonelle linje fremdeles den samme?

John Olav Egeland advarte, i Redaktørforeningens debatt 17. september, mot «politiske renhetslover» og uttalte følgende: «Dagbladet har vært kritisk til denne paragrafen helt siden den ble vedtatt første gang.»Foto: Foto: Reidun Kjelling Nybø / Redaktørforeningen
John Olav Egeland advarte, i Redaktørforeningens debatt 17. september, mot «politiske renhetslover» og uttalte følgende: «Dagbladet har vært kritisk til denne paragrafen helt siden den ble vedtatt første gang.»Foto: Foto: Reidun Kjelling Nybø / Redaktørforeningen Vis mer
Meninger

Oslo redaktørforening arrangerte 17. september, debatt om straffeloven § 185 og Arbeiderpartiets forslag om å la politiet få utskrive forenklede forelegg for «netthets».

I debatten ble kritikken av § 185 framført av Nina Hjerpset-Østlie, redaktør av bloggen Gjenstridig.no, og John Olav Egeland, Dagbladets mangeårige redaktør og kommentator.

22. juni skrev Egeland på sin Facebook-profil: «Dette oppropet vil vekke mye indignasjon. Men det har en prinsipiell begrunnelse som alle bør tenke gjennom før de reagerer. Oppropet har min støtte.»

Egeland siktet til oppropet «Fjern ‘Rasismeparagrafen’!» som ble initiert av Hjerpset-Østlie og undertegnede, og signert av 16 samfunnsdebattanter. Egeland bekreftet sitt standpunkt i debatten 17. september. Han advarte mot «politiske renhetslover» og uttalte følgende: «Dagbladet har vært kritisk til denne paragrafen helt siden den ble vedtatt første gang.»

§ 185 ble som kjent vedtatt i 1970. I flere tiår ble den nesten ikke brukt, men de siste åra er det kommet et stort antall dommer etter denne straffebestemmelsen – i flere tilfeller dommer som har rammet rene meningsytringer. Dette er bakgrunnen for vårt opprop.

Også Egeland er altså prinsipiell motstander av § 185, noe han mener er helt i tråd med Dagbladets syn de siste femti år. Er avisas redaksjonelle linje fremdeles den samme? Hvordan stiller Dagbladet seg nå til paragrafen?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling