Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hva mener du er tidenes beste norske krimroman?

Stem her!

HVEM ER DIN FAVORITT? Hvem har skrevet Norges beste krimroman gjennom tidene? Er din favoritt Karin Fossum, Jo Nesbø, Tom Egeland, Anne Holt, eller en helt annen? Stem under! Foto: LARS EIVIND BONES / AGNETE HAALAND
HVEM ER DIN FAVORITT? Hvem har skrevet Norges beste krimroman gjennom tidene? Er din favoritt Karin Fossum, Jo Nesbø, Tom Egeland, Anne Holt, eller en helt annen? Stem under! Foto: LARS EIVIND BONES / AGNETE HAALAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Grunnet en teknisk feil i stemmesystemet falt avstemmingen ut på et tidspunkt i går kveld. Den er nå i gang igjen. Vi beklager feilen.

I sommer kårer Dagbladet Norges 25 beste krimromaner gjennom tidene. I dag har vi kommet til nummer ti på lista, Sigrun Krokviks Bortreist på ubestemt tid.

Vi tør vedde på at du er uenig i mange av titlene på lista, og at det er flere du gjerne skulle ha sett der isteden.

Fra i dag får du derfor muligheten til å være med på å kåre folkets favoritt gjennom en avstemming på Dagbladet.no.

Uvanlig sterk tradisjon
I skjemaet til høyre kan du velge blant krimbøker av over hundre norske krimforfattere. At Norge har og har hatt en svært frodig flora av krimlitteratur, er det ingen tvil om.

- Vi har satt oss til doms over en tradisjon som på mange måter kan betraktes som uvanlig sterk, i hvert fall sammenliknet med våre nordiske naboland, skrev juryleder og litteraturansvarlig i Dagbladet, Fredrik Wandrup, på onsdag.

Selv mener han at de mest interessante bøkene er de som tøyer grensene for krimsjangeren.

- På et vis har en kriminalroman et fast mønster. Utfordringen for den enkelte forfatter er å bryte med mønsteret. På juryens liste finnes vidt forskjellige romaner. De er alle resultater av forfatternes eksperimentering med sjangeren, sa Wandrup da vi lanserte kåringen tidligere denne måneden.

Langt tilbake
Likevel var det først og fremst kjente og nyere krimnavn som Jo Nesbø, Tom Egeland og Roar Sørensen som gikk igjen i kommentarfeltet under artikkelen på Dagbladet.no, der leserne ramset opp sine favoritter.

Ofte er det de siste leseropplevelsene vi husker best. Men du kan også stemme på krimbøker skrevet så tidlig som i første halvdel av 1800-tallet. Kanskje er du fan av Mauritz Hansen, av mange regnet som verdens første ordentlige krimforfatter?

Du får muligheten til å stemme på tre forfattere av gangen. Velg forfatter først, og deretter bok (dersom vedkommende har skrevet mer enn én krimbok).

Folkets favoritt blir offentliggjort samme dag som fagjuryens favoritt, lørdag 25. juli.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!