Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hva mener du om Pegida, Siv Jensen?

Frp har sauset sammen vanlige, fredelige muslimer med de farlige ekstremistene.

UTFORDRER: Frp har et spesielt ansvar i denne saken, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Torunn Brånå
UTFORDRER: Frp har et spesielt ansvar i denne saken, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Torunn Brånå Vis mer
Debattinnlegg

Den muslimfiendtlige gruppa Pegida prøver nå å etablere seg i Norge. Frp har vært krystallklare i fordømmelsen av muslimske ekstremister, men når får vi høre hva Siv Jensen mener om Pegida-ekstremistene?

Det eneste vi har hørt fra Frp om dem så langt er Tybring-Gjeddes forsvar for Max Hermansen. Men fra partileder Jensen har det vært helt tyst.

Frp har et spesielt ansvar for å være tydelige i denne saken, siden de mer enn noen andre partier har bidratt til å bygge opp under forestillinga om at muslimer truer Norge og norske verdier. Frp har sauset sammen vanlige, fredelige muslimer med de farlige ekstremistene. De har prøvd å gjøre dette til en debatt for eller mot muslimer, ikke for eller mot fundamentalisme.

I mars 2011 uttalte Jensen at «Vi har et felles ansvar for at hatideologi ikke får utvikle seg i lukkede miljøer». Det var ment som en beskjed til moderate muslimer om at de måtte være årvåkne overfor ekstremister med samme religion. Bare et halvt år før terroraksjonene i Regjeringskvartalet og på Utøya advarte Jensen mot at norsk sikkerhet kunne være truet hvis vi ikke passet på: «Jeg synes ikke vi skal sitte og vente på at noe alvorlig skjer»

Frp har heller ikke sluttet å snakke om snikislamisering, selv om Siv Jensen sa noe annet rett etter 22. juli. Få dager etter snudde hun. Høsten 2012 skrev nestleder Per Sandberg riktignok i VG: «Det pågår ingen snikislamisering i Norge eller Europa for øvrig». Men så la han til: «Islamiseringen pågår for åpen scene»

Så sent som forrige uke uttalte Frp's stortingsrepresentant Mazyar Keshvari til NRK at «Grupperinger som Profetens Ummah har ikke blitt til over natta. Vi klarer ikke absorbere og integrere alle innvandrerne vi tar imot.» Her lager Frp en kobling mellom innvandring og framveksten av muslimske ekstremister.

I likhet med de muslimske ekstremistene har Frp på denne måten bidratt til å forsterke konflikten mellom muslimer og majoritetsbefolkninga. Nå kan imidlertid Siv Jensen ta et oppgjør med denne tradisjonen. Får vi klar tale fra Frp-lederen om Pegida?