Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hva nå, Ellen Horn?

I dag har teatersjef Ellen Horn en engangsopptreden på scenen i Nationaltheatret. Om et drøyt år står hun der kanskje hver kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden april 1992 har Horn vært sjefen på Nationaltheatret. Åremålet hennes utløper i august neste år, og spekulasjonene går høyt om hvem som blir hennes etterfølger.

- Hva skjer etter august 2000, Ellen Horn?

- Det verken kan eller vil jeg kommentere. Stillingen er utlyst, det er kommet mange søkere, og det er opp til styret å avgjøre hva som skjer. I august 2000 er jeg skuespiller igjen, tror jeg.

For det er det hun er. Det er bare blitt så altfor liten tid til å holde profesjonen ved like når man skal velge repertoar, passe på pengesekken og sørge for at National er en trivelig arbeidsplass.

Hektisk

Men i dag klokka 14.00 er muligheten der for å se om hun husker gamle kunster. Da står Ellen på scenen i Malersalen som kona til Finn Schau i Nordahl Griegs «Men i morgen».

- Som et slags vorspiel til Nationaltheatrets hundreårsjubileum i høst har vi i hele vår sett bakover på teatrets historie. Vi har hentet fram og pusset støvet av en del stykker som var i ferd med å gå i glemmeboka. I dag er vi kommet til 30-tallet og spiller utdrag fra tre stykker. I tillegg til Grieg spiller vi «Diktatoren» av Finn Halvorsen og «Mens vi venter» av Johan Borgen. Alle stykkene er jo fra tida før andre verdenskrig, og de har en skremmende aktualitet i disse dager.

For Ellen Horn er ikke teatersjefstillingen en jobb. Det er en livsstil.

- Å være teatersjef er en ekstremt slitsom oppgave, men jeg er ikke typen til å trekke dyna over hodet når ting blir vanskelige. Da bretter jeg opp ermene og tar tak i problemene. Sånn sett er jeg veldig sterk. Men det jeg er aller mest stolt over er at jeg har klart å være til stede hos familien og vennene mine også. De har vært et fantastisk korrektiv for meg, og det er jo ikke tvil om hva jeg ville valgt hvis jeg ikke greide begge deler. Min yngste datter, Emilie, ble født i 1986, to år før jeg var med i sjeftroikaen på Nationaltheatret. Og siden 92 har jeg vært sjef alene, så hun vet ikke om noe annet liv. Døtrene mine er blitt veldig selvstendige, og de har sett masse teater!

Ellen er gift med jazzmusiker Jon Christensen, og det kan ofte være et problem å få filofaksene til å matche.

Stolt

- Hva er du mest fornøyd med nå som åremålet ditt nærmer seg slutten?

- Jeg synes jeg har klart å sveise huset sammen. Utfordringen har hele tida vært å ri to hester samtidig: Å skape noe nytt samtidig som tradisjonene blir tatt vare på. Vi har også greid å snu teatrets økonomi uten å gå på akkord med det kunstneriske. Det er jeg stolt over.

EKTEPAR: på scenen i dag: Finn Schau og Ellen Horn i Nordahl Griegs Men i morgen.