Hva nå, lille Tronsmo?

Det er nesten som i en westernfilm. Den ene, lille bonden slåss for sin uavhengighet, omgitt av store rancheiere på alle kanter.

Under bokhandelens økonomiske krise denne mørke og værsjuke høsten, er det de store aktørene i bokbransjen som med forskjellige motiver har vurdert å innlemme Tronsmo bokhandel i Oslo i diverse sammenhenger. Nå har Tronsmo reddet seg selv, og man kan snakke om en foreløpig happy end på vill vest-dramaet i Kristian Augusts gate.

  • Det er ikke spesielt vanskelig å få kjøpt bøker i denne byen, og bokpalassene Norli, Tanum og Libris frister med god plass og enormt utvalg, både av norske og utenlandske titler. Hva er det som gjør Tronsmo så spesiell?
  • Først og fremst er det to ting som skiller Tronsmo fra alle andre bokhandler i landet. Den ene har med tradisjon å gjøre. Den andre har med den aktuelle profilen Tronsmo representerer. Tradisjonen er unik. Den forteller om en frigjøringsprosess. Tronsmo startet som en ensporet, politisk bokhandel i 1973, dominert av AKP (m-l)s behov for å spre skrifter som tjente partiets ekstreme krav til klassekamp og revolusjon. Formålet hadde sin pris. Flere ganger ble lokalene utsatt for terror og ruteknusing fra forskrudde høyrekrefter.
  • Gradvis skjedde en endring av bokhandelens profil. Litterære feinschmeckere som Per Petterson (årets Bragepris-vinner) og seinere Jan Fjeldstad (novelledebutant i høst) ålte seg ut av tvangstrøya og fylte bokhandelen med et kresent utvalg av litteratur fra kontinentet som tidligere hadde vært hovedfienden pr. definisjon: USA. I dag er bokhandelen en oase for enhver som ønsker å nyte raffinert amerikansk novelle- og romankunst, krim, beatlitteratur, poesi eller bøker om film, musikk, boksing, indianere, you name it. Tronsmo utviklet seg til et litterært mekka, i tillegg til den kultfunksjonen butikken har for folk som vil lese om filosofi, den tredje verden, homser og lesbiske m.m.
  • Tegneserien har også fått et varig hjem hos Tronsmo. Blant andre Jsn Sveinbjørn Jsnsson sørget for å være først ute med den nye serie-avantgarden som skylte over Europa og USA på 1980-tallet. I dag er kjelleren i Tronsmo et slags tegneserienes Vigelandsanlegg, som ingen serieinteressert nordmann unnlater å oppsøke når han er i hovedstaden.
  • Hva nå, lille Tronsmo? Bokhandelen har overlevd, mot alle odds. Fra sin håpløse politiske fortid er butikken i dag et multikulturelt paradis som først og fremst signaliserer litterær frihet og uavhengighet. Med det utgangspunktet: Måtte butikken overleve!