KOMMENTARER

Hva nå, stakkars Oslo?

Oslo-hatet må Oslo leve med. Det er verre med dem som elsker Oslo, skriver Marie Simonsen.

OL-FLOKE:  Byrådet i Oslo satset alt på at OL skulle finansiere nødvendig byutvikling. Nå lover byrådsleder Stian Berger Røsland at noen av planene likevel skal gjennomføres.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
OL-FLOKE: Byrådet i Oslo satset alt på at OL skulle finansiere nødvendig byutvikling. Nå lover byrådsleder Stian Berger Røsland at noen av planene likevel skal gjennomføres. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Dagen derpå for ja-folket er det fristende å skylde på alle andre. På nordlendinger, vestlendinger, sørlendinger og trøndere. De hater Oslo, sånn er det bare.

Flere har hevdet at Oslo-hatet var like avgjørende som kostnadene og IOC-pampers latterlige krav. Det utviklet seg til rene EU-kampen; by mot land, sentralmakt mot periferi, byråkrati mot arbeidsfolk, partiledelse mot fløyer. Og til slutt måtte storkoalisjonen Høyre og Ap bøye av for folkeviljen.

Det var historisk sus over nederlaget. Nesten som da danskefogden kom til vestlandet og bønder trakk opp stigen til dit ingen skulle tro nokon kunne bo. IOC hadde vel forlangt egen heis skulle de ut i fjellheimen og rane. I det minste ville de krevd at folk tok smilende imot dem.

Det er ikke personlig, det er generisk, Oslo-hatet. Når norske idrettstopper er bedrevitende arrogante, er de Oslo, selv om de er fra Hurdal. Ole Einar Bjørndalen er Oslo når han forsvarer IOC. Ja, selv IOC-pamper er litt Oslo når de krever fri bar hos kongen. Det forklarer hvorfor Harald ustanselig hang med gammelfascisten Juan Samaranch under Lillehammer-OL. Harald måtte ofre seg for folkefesten, men protesterte for all verden ved å ikle seg en trang boblejakke fra Albertville-OL.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer