Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hva nå Ukraina?

Ingress

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforsamlingen i Ukraina har avsatt president Viktor Janukovitsj som har flyktet til den østlige delen av landet. Opposisjonsleder Julia Timosjenko er løslatt fra sitt fangenskap.

Det hersker fullstendig kaos i landet, og ingen vet hva som vil skje de nærmeste dagene og ukene.

Janukovitsj kunne avsettes fordi flere av hans partifeller hadde forlatt nasjonalforsamlingen og dermed gitt opposisjonen flertall. Det flertallet er brukt for alt det er verdt. Presidenten i nasjonalforsamlingen er avsatt, det samme er riksadvokaten og en rekke av de nærmeste medarbeiderne til Janukovitsj. Fire sjefer for landets sikkerhetstjenester har

også sagt de vil støtte «folket». Samtidig har de gjenværende parlamentarikerne bestemt at det vil bli et nytt presidentvalg i mai. Viktor Janukovitsj selv sier det er begått statskupp og nekter å gå av. Han har til en viss grad et poeng, siden han ble president etter et valg som ble betegnet som fritt

i 2010. Men han har mistet all legitimitet og vil aldri kunne få den tilbake.

Spørsmålet er hva som nå vil skje. Opposisjonens største svakhet er at den mangler en samlende leder. Det er ikke Timosjenko som,

til tross for en tvilsom fengselsdom, har hatt

de samme beskyldningene rettet mot seg som Janukovitsj; korrupsjon og egenrådighet. Folket

på Maidan-plassen som har demonstrert i tre

måneder, ser ut til å ha vunnet, men det kan bli en pyrrhosseier, slik egypterne på Tharir-plassen opplevde det. For hvem skal ta styringa?

Kampen om Ukraina har

til en stor grad dreid seg om hvorvidt landet skal stå Russland eller EU nærmest. Øst-Ukraina er russisk-dominert. I vest ønsker man en nærmere tilknytning til EU, og noen har til og med gått så langt som å true med å opprette en egen nasjon. Ukrainas økonomi, geografi, historie og kultur tilsier imidlertid at landet aldri kan bli helt proeuropeisk eller helt prorussisk. For mange er heller ikke det det viktigste, de ønsker slutt på korrupsjonen og bedre levekår.

Det er ukrainerne sjøl som bestemmer over sin framtid, men utenverdenen må gjøre sitt for at ikke landet skal gå i oppløsning og oppleve nye voldshandlinger. EU er nødt til å ta hensyn til president Putin som vet at ikke Russland lenger vil kunne oppfattes som et imperium dersom Ukraina skulle bli EU-medlem. Det er heller ingen politisk eller økonomisk god løsning for EU fordi Ukraina er et lutfattig, korrupt land som vil skape nye problemer for Brussel. Men Putin kan heller ikke lenger regne Ukraina som bare «sitt eget». Utfordringene står i kø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!